5 plante otrăvitoare care pot provoca moartea

Banner Film Experience

plate-otravitoareA venit timpul plimbărilor în natură, a ieşirilor la iarbă verde, la picnic, suntem sătui de cei patru pereţi ai casei şi dorim să ne purificăm, să ascultăm foşnetul frunzelor şi să pipăim verdele ierburilor.

Atât că trebuie să fim conştienţi şi de pericole, de capcanele unor plante extrem de otrăvitoare. Trebuie să fim atenţi mai ales la copiii care, atraşi de culori şi forme noi, pot încerca să rupă şi să mestece frunzuliţe şi flori, deoarece copiii sunt obişnuiţi să “guste” lumea din jurul lor pentru a o cunoaşte.

Anca Daniela Raiciu, specialist în fitoterapie și doctor în științe farmaceutice ne ajută să cunoaștem cinci dintre cele mai comune și mai otrăvitoare plante de care am putea fi înconjurați.

5 plante otrăvitoare care pot provoca moartea

Este necesar să cunoaştem și noi, înaintea lor, plantele toxice, extrem de dăunătoare organismului:azalee

  • azaleea – plantă ornamentală, cu flori parfumate şi atrăgătoare, are frunze otrăvitoare care provoacă intoxicaţii puternice manifestate prin dureri abdominale, vomă, paralizie şi, în caz estrem, comă care poate duce spre deces;

hortensiahortensia – plantă cu flori de culori minunate, iubită şi cultivată cu drag, este, şi ea, cunoscută pentru otrăvurile ei. Frunzele şi florile ei conţin un derivat de cianură care, odată înghiţit, blochează oxigenarea celulelor, provocând vomă, diaree, comă. Anumite persoane pot dezvolta dermatite doar îngrijind hortensiile;

  • dieffenbachiadieffenbachia – foarte răspândită în casele noastre datorită frumuseţii ei, cu frunze mari, atrăgătoare, este la origine o plantă tropicală. Este cunoscută puterea ei otrăvitoare. În cazul nefericit în care s-ar mesteca şi înghiţi aceste frunze, otrava ar acţiona imediat asupra aparatului digestiv, provocând hemoragii interne. Efectul ar fi şi umflarea limbii şi a gâtului, existând pericolul de moarte prin sufocare;
  • tisatisa – este un copac răspândit în pădurile din întreaga Europa, extrem de toxic. Folosit în timpuri îndepărtate pentru a provoca avortul, acţiunea se solda deseori cu moartea mamei. Ingerirea oricărei părţi din acest copac provoacă rapid moartea;
  • leandrul – plantă ornamentală, deseori întâlnită în casele româneşti şi cultivată cleandrulu drag în grădinile ţărilor mediteraneene, este de o toxicitate extremă, toate părţile sale, înghiţite, putând provoca stop cardiac sau daune creierului nostru. Este otrăvitor până şi fumul care se degajă în momentul în care pot fi aruncate pe foc ramuri uscate de leandru.

Cum putem să ne apărăm?

De ce acţionează atât de puternic substanţele toxice ale plantelor?

Interlocutoarea noastră spune că ”acestea reuşesc să treacă imediat în sânge şi blochează organismul nostru la nivel celular şi molecular, la fel de rapid pe cât ne poate ucide veninul unui șarpe sau mușcătura unui animal feroce. Faptul că multe plante au un aspect grațios și plăcut nu înseamnă că sunt și inofensive”, punctează aceasta.

Dar cum ne apărăm?

În primul rând, cunoscând aceste plante şi evitând contactul fizic cu ele.  E de ajuns să le admirăm şi să le îngrijim.

În al doilea rând, nu uitaţi, persoana care a înghiţit din curiozitate sau greşeală frunze, flori sau seminţe ale acestor plante va trebui transportată urgent la spital, deoarece provocarea stării de vomă, cu gând că se curăţă astfel organismul, nu este nici pe departe suficientă.

Plantele au și un efect benefic incontestabil! Află mai multe despre acest lucru citind articolul Anca Daniela Raiciu: Iată planta care atrage banii în casa ta! publicat pe site-ul AQUI AHORA aici.

Articol scris de Ioana Dima

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Barbalata Mirela says:

    Habar nu aveam. Azaleea si hortensia?/?? Pentru mine este o noutate 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 5 =