6 pași de urmat, indiferent de sezon, pentru a avea vacanța dorită!

Banner Film Experience

6 pasi de urmat

Sezonul estival își cântă iarăși cântecul de sirenă, iar vacanțele vor fi, cum e și firesc, subiectul cel mai discutat. În țară sau în afara ei, cu ăla micu’ și mam’ mare la pachet sau în doi, în stil romantic, concediul reprezintă intervalul de timp pe durata căruia întrerupem munca, pentru a face loc plăcerii, odihnei și cunoașterii.

Românii care nu au achiziționat un pachet de călătorie prin Înscrieri Timpurii, pot apela în continuare la agențiile de turism, pentru alegerea vacanței.

Dar la care dintre ele?

Iată o întrebare îndreptățită care merită un răspuns precis. Află ce trebuie să știi pentru ca vacanța ta să devină memorabilă, doar prin amintirile sale cele mai plăcute! Sunt recomandări pe care ar trebui să le respecți, indiferent de sezonul ales:

1. Înainte de orice, verifică dacă agenţia de turism are licenţă emisă de către Autoritatea Națională pentru Turism. Expunerea licenței trebuie să se facă la vedere, atât în sediul agenției, cât și pe site-ul propriu. Pentru un plus de siguranță, aruncă un ochi și pe site-ul ANT, pentru a găsi lista agențiilor de turism licențiate, dar și pe cele a căror licență a fost retrasă. Iată aici adresa acestora.

Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat în ministerul de resort îți dă un pont:’’licența de turism eliberată de ANT sau MDRT are un model special, care poate fi ușor verificat ca imagine pe online sau pe site-urile agențiilor de turism și conține datele de identificare ale societății comerciale considerată a avea capacitatea să desfășoare această activitate’’.

2.Verifică dacă agenția pentru care ești gata să optezi are poliță de asigurare pentru insolvabilitate, faliment și repatriere și data expirării acesteia;

3. Vigilența ridicată nu este deloc o idee proastă atunci când îți pregătești concediul și iată de ce: trebuie să ți se pară ciudat să găsești un sejur de 7 nopți în Maldive cu 490 euro, când un preț decent ar trebui să se situeze peste 1000 de euro, cel puțin! Folosește-ți bunul simț și inteligența în evaluarea ofertelor ademenitoare, precauție care te poate scuti ulterior de necazuri;

4.Citește cu atenție ’’contractul cu turistul´´, încheiat la achiziționarea pachetului de călătorie. Da, știu, n-ai citit nici măcar contractul de vânzare-cumpărare al propriei case, căci te speriau clauzele cu formulări juridice întortocheate… Dar dacă vrei să nu plângi după bani, te sfătuiesc s-o faci și nu te jena să ceri lămuririle necesare; aqui-ahora

5.Îți recomand să alegi o agenție de turism membră ANAT. Este cea mai puternică asociație de turism din România și prin regulile și structurile interne pe care le deține, nu menține în rândurile sale operatorii care nu respectă legea. Simplul fapt de a deveni membru presupune îndeplinirea unor criterii de siguranță, printre care şi recomandările unor membri activi. Mai mult de atât, toți ceilalți membri sunt consultaţi când o agenție solicită aderarea. Numai agenţiile care prezintă seriozitate pot trece de acest filtru;

6.Regula nu neapărat obligatorie, dar care aduce un plus de siguranță, se referă la portofoliul agenției. Cu cât agenția este mai veche pe piață, cu atât este mai sigură. Dacă ar fi livrat servicii proaste sau îndoielnice, forumurile și mass-media, aceasta din urmă extrem de vigilentă spre lauda sa, ar fi dat imediat de știre. Atenție, există nenumărate agenții nou-înființate demne de tot respectul și de maximă încredere. Doar subliniez faptul că acelea care sunt pe piață de mulți ani, au rezistat grație seriozității și profesionalismului.

Dragos Horhocea, proprietarul unei agenții care activează de 24 de ani pe piața călătoriilor, spune că ’’turismul este un domeniu în care sunt implicate foarte multe persoane care concură la satisfacția clientului.  În cei 24 de ani de activitate m-am întâlnit cu atâtea situații neprevăzute încât am învățat să anticipez orice nevoie a clientului, chiar neexprimată. Nu pot risca nici măcar un singur turist nemulțumit, reputația agenției fiind strâns legată de succesul acestui tip de business.’’

În fiecare an există cel puțin câteva scandaluri care stârnesc o emoție generală, în care sunt implicate agenții de turism, cel mai adesea nelicențiate, care își au biroul în câte o cămăruță de la parterul vreunui bloc. Agențiile incriminate fie au dat bir cu fugiții după ce au vândut pachete turistice de zeci de mii de euro rămase neonorate, fie au intrat în insolvență.

Pentru a limita sever posibilitatea țepelor pe piața călătoriilor din România, Asociația Națională a Agențiilor de Turism susţine introducerea capitalului social minim de 5.000 de euro pentru înfiinţarea unei agenţii de turism și solicită autorităților de resort introducerea unui nou model de poliţă de asigurare, poliță capabilă să acopere 100% sumele avansate de turişti.

Acum că ai aflat care sunt pașii de urmat pentru a avea o vacanță sigură, alege și o destinație!

articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. spuma says:

  as pleca in vacanta !

 2. Goleanu Anisoara says:

  Vad ca parerile sunt impartite si ma abtin. Nu cunosc domeniul si nu pot sa-mi spun parerea.

 3. suzana suzy says:

  Preturile trebuie reglate intr-adevar de piata. Insa conditiile dezvoltarii unui sector ca cel al turismului trebuie sprijinite de autoritatile competente, pentru ca intr-adevar in lipsa unei infrastructuri de transport corespunzatoare si a puterii financiare scazute a romanilor, nu ajuta cu nimic limitarea pretului in anumite zone.

 4. suzana suzy says:

  ANAT. Este cea mai puternica asociatie de turism din Romania si prin regulile si structurile interne pe care le detine, nu mentine in randurile sale operatorii care nu respecta legea.

 5. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  un articol foarte util.

 6. Lamiita Durac says:

  Vacanta pentru a mine nu a prea fost nici in trecut , nici in prezent . Vacanta in sensul de apleca undeva …. dar sunt bine venit aceste recomandari ptr cei interesati .

 7. MB says:

  Stimata doamna,
  Cum va permiteti sa faceti recomandari de genul “să alegi o agenție de turism membră ANAT”? Daca nu esti membra ANAT inseamna ca esti pe langa lege si nu indeplinesti criteriile de siguranta?… Simplul fapt de a deveni membru ANAT presupune plata unor cotizatii in contul unei “organizatii” care in general nu prea a facut nimic pentru membrii sai. In afara de figuratie si multe valuri… Sa va amintesc ca cele mai mari tunuri din piata au fost date, cu voie sau fara voie, de catre unii dintre membrii acestei asociatii? Cu ce a preintampinat ANAT asta? Ce a facut ANAT chiar si dupa ce i s-au adus la cunostinta anumite intentii de frauda din partea unor membri? Nimic !!! Sa va mai spun ca ANAT, asa cum s-a observat de multe ori, ocroteste drepturile agentiilor detinute de cei care o conduc? Sau poate nu cunoasteti aceste amanunte… si atunci ar trebui sa nu mai scrieti despre ceea ce nu stiti… Si in tot cazul, ar trebui sa va abtineti, macar in articole, de la a mai marginaliza agentiile nemembre ANAT, care agentii sunt niste agenti economici care platesc salarii, taxe si impozite… dar refuza sa plateasca ANAT niste cotizatii care par mai mult taxe de protectie din cate se observa… M-as bucura ca si alte agentii, membre si nemembre, sa ia atitudine fata de aceste practici pe care nu le voi califica acum dar pe care nu ar trebui sa le mai toleram…
  Daca tot vreti sa ajutati, incepeti prin a face educatie, atat cat se poate, in primul rand tour operatorilor care au ajuns sa aiba puncte de vanzare in toata tara si care sunt primii la vanzare directa… stiti foarte bine despre ce vorbim aici. Sumele stranse din cotizatiile celor 20 – 30 de tour operatori care au ajuns sa vanda la fiecare colt de strada si sa faca cel mai jenant dumping sunt incomparabile cu sumele amaratilor de agenti detailisti care asista neputinciosi la desfiintarea proprie datorita acestor “tour operatori” mari vanzatori… Iata deci, daca vreti sa faceti ceva pentru turisti si pentru agentiile care va sustin activitatea, stimati domni si stimate doamne de la ANAT, incepeti cu asta. Tour operatorii sa isi faca programele iar detailistii sa faca consiliere si vanzare… Cand veti deveni mai preocupati de soarta membrilor care va sustin cu bani si sacrificii, poate ma voi gandi si eu si altii sa devenim cotizanti… Pana atunci, trebuie sa demonstrati ca sunteti demni sa stati in fotoliile ANAT…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 6 =