66! Plus 30!

Banner Film Experience

E numărul jurnaliştilor ucişi în 2014.

Datele au fost difuzate de către “ Reporters sans frontieres”, organizaţie care monitorizează şi susţine libertatea de expresie în întreaga lume.

Cele mai fierbinţi zone au fost Siria, Israel, Palestina, Ucraina, Irak şi Libia.

A crescut şi numărul jurnaliştilor răpiţi – 119 persoane dintre care 40 încă nu au fost eliberate.

Tot în 2014 au fost ucişi 30 colaboratori media, bloggeri sau fotografi.

Un an greu!

Cifrele vorbesc singure.

Camille Lepage avea doar 26 de ani. Africa centrală!

” Am decis să scot adevărul la lumină, nu contează cu ce preţ! Nu pot suporta că anumite tragedii se consumă în tăcere!”

Cuvântul scris deranjează, supără, devine armă!

Sperie dorinţa unora de a spune adevărul, de a informa întreaga lume asupra evenimentelor de război sau asupra afacerilor murdare!

Demascarea violenţei sau a intenţiilor criminale sunt de temut!

De cele mai multe ori, jurnaliştii ajung să cerceteze fapte de corupţie pentru a le putea dezvălui, obligând astfel guvernele lumii să adopte legi sau să ia măsuri care să împiedice răufăcătorii.

De cele mai multe ori, jurnaliştii sunt în prima linie în războaie, denunţând violenţe împotriva populaţiei civile, influenţând decizii internaţionale de intervenţie.

Şi asta, în opinia răilor, nu poate rămâne nepedepsit!

Să ne amintim de Anna Politkovskaja, asasinată în 2006 la Moscova, după o bătălie personală înpotriva lui Putin care declanşase un adevărat genocid în Cecenia.

Jurnalişti singuri, adevăraţi luptători fără armură.Aquiahora

Înarmaţi doar cu un creion sau cu un aparat de fotografiat!

Peste 700 ucişi în ultimii 10 ani!

Unii ar putea spune că şi-au căutat sfârşitul cu mâna lor!

Frumos e că ei nici nu se gândesc la acel sfârşit; primesc ameninţări, unii sunt avizaţi că dacă nu se opresc vor fi eliminaţi!

Dar ei nu se opresc, dimpotrivă, ameninţările le confirmă că sunt pe calea adevărului, că cineva se teme de acel creion!

Şi, câtă vreme vor fi războaie, fapte de corupţie, mafie, violenţă, ei, jurnaliştii, vor merge înainte pe calea lor, învăluiţi doar în curaj.

Să-i onorăm!

Atât!

Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

11 Responses

 1. nastase gabriela says:

  trist, unii oameni sunt atat de dedicati meseriei lor, incat riscurile sunt prea minore, insasi pierderea vietii este minora atunci cand faci totul cu sufletul

 2. Rodica Granpier says:

  Foarte trist,cand se vor termina toate astea???!!!

 3. Aghinitei Maria says:

  Am citit atatea stiri despre executarea atator jurnalisti si nu pot sa inteleg de ce se intampla atatea atrociti.Doamne, cata furie si ura !
  Jurnalistii de front sunt niste oameni curajosi ,care-si pun viata-n pericol, pt. a arata lumii adevarata fata a lucrurilor si prin asta incercand sa sensibilizeze opinia publica si conducatorii care stau in spateleacestor lupte, ce nu ar trebui sa existe. Dar nu au mare succes, desi am primit pe mail un PPS in care se stipula ca niste fotografii, in care erau aratate ororile ce se intampla in anumite regiuni, au avut succes, si s-au pus capat ororilor. Speram sa nu mai fie atat de multi jurnalisti rapiti si chiar ucisi caci ei nu sunt inarmati decat cu creionul !
  ?

 4. Agache Lucica says:

  Multe tragedii se consuma in tacere ,trebuie sa existe cineva care sa scoata adevarul la iveala.Acestia sunt jurnalistii care-si risca viata,fiind prezenti acolo unde sunt cele mai fierbinti zone.Trebuie stimati si onorati pentru ca isi fac meseria cu drag fiind in prima linie a razboiului,influentand decizii internationale de exceptie.
  Ei sunt singurii luptatori fara arma,fiind inarmati doar cu un creion si un aparat de fotografiat.
  Pacat ca inca exista multa ura si furie intre semeni.

 5. Aghinitei Maria says:

  Doamne, cata furie si lupta intre semeni!
  Jurnalistii de front sunt niste oameni curajosi care-si pun viata-n pericol, pt. a arata lumii adevarata fata a lucrurilor si prin asta incercand sa sensibilizeze opinia publica si conducatorii care stau in fata acestor lupte, ce nu ar trebui sa existe. Dar nu au mare succes, desi am primit pe mail un PPS in care se stipula ca niste fotografii, in care erau aratate ororile ce se intampla in anumite regiuni, au avut succes, si s-au pus capat ororilor. Speram sa nu mai fie atat de multi jurnalisti rapiti si chiar ucisi caci ei nu sunt inarmati decat cu creionul !

 6. kamy kamytza says:

  Şaizeci şi şase de jurnalişti au fost ucişi în 2014, un bilanţ mai mic decât în 2013, însă numărul răpirilor a crescut la 119 cazuri.

 7. kamy kamytza says:

  În total, aproximativ un sfert dintre jurnaliştii ucişi în 2014 erau corespondenţi de presă străini.

 8. Goleanu Anisoara says:

  De ce sunt ucisi jurnalistii?! Nu sunt inamici,n-au nimic cu nimeni, isi fac meseria si atat!Ce se dovedeste prin uciderea lor?Nimic, sunt oameni nevinovati,oameni care muncesc,la fel ca noi, ceilalti, pentru painea cea de toate zilele.Adesea, in loc de paine, li sa da coliva.E o tragedie la care asistam neputinciosi, o nedreptate crunta.Ei sunt un model pentru noi,pentru curajul cu care ne aduc vesti din cele mai fierbinti locuri din lume,din linia intai ,unde moartea nu alege!

 9. Aghinitei Maria says:

  Doamne, cata furie si lupta intre semeni!
  Jurnalistii de front sunt niste oameni curajosi care-si pun viata-n pericol, pt. a arata lumii adevarata fata a lucrurilor si prin asta incercand sa sensibilizeze opinia publica si conducatorii care stau in fata acestor lupte, ce nu ar trebui sa existe. Dar nu au mare succes, desi am primit pe mail un PPS in care se stipula ca niste fotografii, in care erau aratate ororile ce se intampla in anumite regiuni, au avut succes, si s-au pus capat ororilor. Speram sa nu mai fie atat de multi jurnalisti rapiti si chiar ucisi caci ei nu sunt inarmati decat cu creionul ! 🙁

 10. Agache Lucica says:

  66 !Plus 30 !Ce vina au avut aceste suflete de au platit cu viata lor este meseria aleasa de ei si pe care incearca sa o faca asa cum trebuie,cu drag si pasiune.Mare pacat,un numar mare de persoane care se zbateau sa scoata la iveala informatii adevarate,neputand suporta tragediile ce se consumau in tacere.Jurnalistii sunt in prima linie a razboaielor,cerceteaza fapte de coruptie,obligand guvernele lumii sa adopte legi care sa-i impiedice pe raufacatori de a face lucruri pentru care cei ce cauta dreptatea si adevarul sufera.
  Ei -Jurnalistii-sunt adevaratii luptatori fara armura,sunt inarmati doar cu un creion sau cu un aparat de filmat.De aceea trebuie respectati si onorati.

 11. Lupu Nicoleta says:

  E periculoasa si munca de jurnalist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 14 =