Adevărat sau fals: uleiul de rapiță, bun pentru gătit?

Banner Film Experience

images (2)Multă lume se întreabă care este cel mai sănătos ulei pentru gătit, mai ales că circulă diferite teorii pentru fiecare sortiment găsit pe piață.

Articolul de astăzi se referă la uleiul de rapiță care în trecut a fost destul de controversat, fiind folosit până nu demult în scopuri industriale. Astăzi îl găsim pe rafturile supermarketurilor, chiar în zona de produse sănătoase.

Prin urmare care este adevărul privitor la uleiul de rapiță?

’’Trebuie știut – spune nutriționistul Cristina Mercea – că în trecut acest ulei era ieftin de produs, dar foarte neplăcut întrucât era amar, pe lângă faptul că avea substanțe dăunătoare. Canadienii au dorit însă valorificarea acestei plante într-un ulei comestibil care să fie ieftin și să se folosească pe scară largă și așa s-a născut uleiul de canola, din rapița modificată genetic. Să nu ne iluzionăm și să pornim de la realitatea că în acest moment culturile planetare de rapiță provin din tiparul modificat genetic al plantei.’’

Ce fel de ulei de rapiță folosim în bucătărie?

Pentru gătit poți folosi uleiul presat la rece și pe cel organic, nu pe cel produs industrial care este produs la temperaturi înalte, dezodorizat și care conține multe grăsimi trans ce se eliberează în procesul de fabricare.

Pentru că nu are un gust și un miros anume, dar mai ales pentru că fumegă și se arde mai greu, uleiul de rapiță este o variantă de luat în calcul pentru gătit. Se pretează la toate tipurile de preparate putând fi folosit la sotat, prăjit, copt, sau la diverse sosuri pentru salate.

În această formă se dovedește a fi un ulei se dovedește a fi o sursă bogată de omega 3, o grăsime care susține sănătatea inimii, are un conținut ridicat de vitamina E denumită și vitamina pielii și reduce inflamațiile și durerile din articulații.

’’Pentru a te bucura de beneficiile sale într-un mod simplu și relaxant,  folosește-l în apa de baie a ta sau a copiilor, pentru că are proprietăți de regenerare celulară, catifelează și protejează pielea.

Introdu în alimentația familiei tale uleiul de rapiță și folosește-l cu încredere, alături de alte uleiuri sănătoase pentru gătit, printre care menționez pe cel de floarea soarelui, porumb și avocado’’ încheie nutriționistul AQUI AHORA.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. Daniela says:

  In Uk se foloseste doar ulei de rapita,este foarte ieftin{1£} si poate inlocui cu succes uleiul de masline care este mai scump.Im place sa-l folosesc atat la gatit cat si la salate,nu are gust sau miros specific.

 2. ghelbere elena says:

  Nu l-am folosit niciodata si pentru mine este o surpriza.

 3. Lupu Nicoleta says:

  nu am folosit niciodata ulei de rapita insa as fi curioasa, cel de porumb mie mi se pare amar.

 4. Goleanu Anisoara says:

  Inca un ulei pentru sanatatea noastra: uleiul de rapita.Rapita a fost si este cultivata pentru hrana animalelor, nu ne-am fi gandit vreodata ca poate fi folosit si in alimentatia umana.Si totusi…specialistii au gasit solutii si pentru ca rapita sa fie buna si pentru consumul uman datorita proprietatilor sale ,mai ales faptul ca este bogata un omega 3,o grasime care mentine sanatatea inimii.Multi vor fi sceptici in a folosi uleiul de rapita in locul celor cunoscute dar, incet, incet ,daca isi va dovedi utilitatea, va deveni o alternativa sanatoasa,demna de luat in calcul.

 5. spuma says:

  Uleiul de rapita are extrem de multe beneficii pentru organismul uman, fiind considerat chiar mai sanatos decat uleiul de masline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine + 14 =