Știi sentimentul acela pe care-l ai când vii epuizat după orele de serviciu, te îndrepți spre casă fără nici un chef, nu ai de gând să ieși nicăieri și vântu-ți cam fluieră prin buzunare?
În frigider nu-s decât niște ciuperci champignon, rămase de la festinul cu carne de duminică, o bucată de brânză tare și uscată, iar în debara câțiva cartofi care-ți zâmbesc strâmb de sub punga în care i-ai lăsat chiar când ai venit de la piață?
Ok, nu te neliniști, în multe bucătării după-amiezile din zilele de lucru par triste fără sens și…cam fără mâncare.
Așa că ia ciupercile alea, curăță-le fără prea mari farafastâcuri de coaja albă trăgând ușor pielițele ce se vor desprinde ca niște cămășuțe de pe umerii unei fete frumoase. Scoate atent piciorușele fără să le strivești, răzuiește-le un pic cu lama cuțitului și dă-le deoparte. Nu le spăla, nu este cazul, ciupercile se vor umple de apă și nu se vor mai coace frumos, așa cum ți-ai dori!
Curăță cartofii, spală-i și taie-i ca pentru cartofi pai.
Sper că ai o cratiță bună, care nu arde, nu usucă și are și un mâner de care să o ții!
Știam că ai, toată lumea are. Las-o să se încingă bine, pune un strop de ulei în ea, hai doi sau mai mulți că ai muncit azi și creierul tău are nevoie de grăsime ca să funcționeze, pune pălăriile de ciuperci, piciorușele acestora, cartofii opăriți și prăjește totul ușor, mișcând cratița pe ochiul aragazului. Lasă amestecul până se rumenește frumos. Nu trebuie decât să asiști la înfăptuirea magiei chiar sub ochii tăi.
Diavolul e ascuns în detalii. Și rafinamentul la fel!
Condimentează, deci, totul cu sare de Himalaya, un praf de turmeric, unul de piper și răstoarnă compoziția într-un bol. Garnisește-l în prelabil cu ceva verdeață de care sunt sigur că ai prin frigider și răzuie bucata de brânză aspră deasupra.
Caută sticla aia de vin bun primită de maică-ta la aniversarea ei și făcută cadou ție, ’’că tu mamă poate mai bei, dar eu iau medicamente, așa că n-am voie.’’ Ia din dulap paharele pe care le folosești când vrei să-ți impresionezi musafirii și cheamă-ți la masă iubita care vegetează în fața televizorului
Te asigur că o să ai parte de o cină pe cinste! Și nici măcar nutriționiștii nu se pot scandaliza, căci ai mâncat sănătos, puțin și cu stil.
Și ai folosit și condimentele zilei, de curg tone de cerneală pe internet despre ’’beneficii’’, ’’proprietăți’’ și ’’caracteristici’’.
Păi, nu?
Articol scris de Mircea Sebastian Savaliuc