Te uiți înnebunit la ceas și ai un nod în gât știind că – în cel mai fericit caz- vei rezolva doar o parte din probleme zilei? Ai termene limită care te înnebunesc și-ți lipsește energia să te apuci de treaba? Trăiești permanent o neliniște nedefinită în legătură cu ce-ți va aduce ziua de mâine?
Este evident că ești copleșit de stres, drept pentru care fă cel mai simplu gest pe care-l ai la îndemână: consumă câteva dintre alimentele care combat dezechilibrul glucozei din sânge și îngrășarea ce se poate instala ca urmare a prelungirii acestei stări.
Nutriționistul AQUI AHORA ne spune cum ne afectează stresul și ce alimente să pui în coș:
’’Stresul produce o descărcare masivă de adrenalină, care solicită intens suprarenalele, face să crească ritmul cardiac și accelerează toate funcțiile organismului. De pildă, simptomul mâinilor și al picioarelor reci are legătură cu nivelul de stres la care ești supus. Pentru că starea de neliniște consumă multă energie trebuie să ai grijă să te refaci permanent prin ceea ce mănânci.
Iată ce trebuie să consumi cel mai des:
Portocale – pentru că vitamina C pe care o conțin reduc nivelul hormonului de stres și vor corecta automat și starea neplăcută pe care o resimți.
Sparanghel – multă lume evită această legumă care este excelentă în tratamentul depresiilor și al stărilor anxioase, grație acidului folic pe care îl conține, pentru că mulți nu știu cum să-l gătească gândindu-se că e complicat. Poate fi pregătit simplu, curățat de coajă, tăiat la ambele capete câțiva milimetri și gătit la abur sau sotat în câteva picături de ulei de măsline la foc rapid. Poate fi gătit întreg sau tăiat în bucăți de câțiva centimetri și reprezintă o garnitură fină la masa de prânz sau cină.
Kefir – pentru că este fermentat cu prebiotice și are triptofan, care atacă imediat și eficient anxietatea. Bea-l la micul dejun sau între mese și vei simți aproape imediat efectele liniștitoare.
Pește și fructe de mare pentru că datorită conținutului de omega 3, vei privi mult mai senin provocările zilei. De altfel, peștele gras ar trebui să se afle în topul listei tale de cumpărături și să detroneze carnea de porc, vită sau pasăre.
Ceaiuri – Passiflora și valeriana sunt două plante recunoscute în farmacologie pentru puterea lor de a inhiba acțiunea anumitor neurotransmițători. Asigură-te că nu-ți lipsesc din casă sau de la serviciu și bea câte o cană între mesele principale. Te vei bucura imediat de starea reconfortantă pe care o vei resimți’’, ne îndeamnă nutriționistul AQUI AHORA, Georgiana Savu.
Articol scris de Adriana Caranfil