Aluniță suspectă? Mergi cu ea la medic! Ar putea fi melanom

Banner Film Experience

centrul-medical-neolifeAnișoara Pătrașcu din București era o femeie înaltă, puternică și plină de viață. Iubea activitățile în aer liber și-și făcea tot timpul de lucru în mica grădină din fața casei, plină de flori și de zarzvaturi puse cu mâna ei. Era un motiv de mândrie, să le dea prietenilor câte un mănunchi de ceapă sau pătrunjel bio – zicea ea – întrucât nu folosea decât apa și soarele pentru a le îngriji și crește.

Anișoara avea o aluniță în spatele piciorului drept. Crescuse cam mare și se vedea urât de fiecare dată când nu purta ciorapi închiși la culoare.

N-o durea, n-o ustura, doar stătea acolo ca o pată nedorită și mai mult o irita că o întrebau prietenele de ce nu scapă de ea. A încercat s-o tot îndepărteze cu unghia degetului mare, apoi cu o pensetă. Câteva zile părea că devine mai palidă, apoi reapărea colorată în violaceu, altfel decât o știuse inițial.

Lena, prietena ei cea mai bună, adeptă a raftului cu medicamente din ierburi autohtone preparate în casă, i-a adus într-o sticluță brună un macerat de rostopască.

’’Te dai de 5 ori pe zi, acoperi cu un bandaj ca să ții totul steril, timp de o săptămână. O să vezi c-o să-ți treacă în 7 zile și n-o să se mai cunoască nici locul unde a fost. E leac băbesc vechi, care nu dă greș’’ – a liniștit-o ea cu un aer doct pe Anișoara, care mai încercase și alte substanțe de uz casnic, la sugestia rudelor.

Anișoara a început noul tratament, dar alunița a devenit o rană vie.  Pata se lăbărțase mult și sângera la una dintre margini. Începuse s-o usture și s-o mănânce și se scărpina ori de câte ori avea ocazia prin bandajul pe care-l purta acum permanent.

După 4 luni, încolțită de situație dar și de Anca, fiica cea mare, a mers la dermatolog. Era un melanom malign în ultimul stadiu. În trei luni Anișoara era deja o amintire și nu sunt cuvinte care să descrie durerea familiei care asista uluită la acest coșmar care alerga implacabil și rapid spre deznodământ. Cine și-ar fi imaginat că o aluniță oarecare, cum sunt cu zecile pe corpul nostru, te-ar putea răpune?!

Medicul dermatolog Prie Beatrice de la Centrul Medical Neolife, spune că cel mai adesea oamenii vin cu alunițe traumatizate pe care aplică diverse substanțe, despre care au aflat fie de pe internet, fie de la apropiați:

’’Este cel mai rău lucru pe care și-l poate face cineva – spune interlocutoarea noastră. Cancerul de piele este extrem de agresiv, evoluează fulminant și nu există un tratament anume pentru acesta, cu excepția intervenției chirurgicale care trebuie făcută în stadiile timpurii ale dezvoltării unei alunițe cu probleme.

Ideal este ca melanomul să fie descoperit în stadiul incipient, dar pentru asta este absolută nevoie să se facă un control cel puțin o dată pe an la medicul dermatolog, chiar dacă te știi fără nici o problemă și nici o aluniță nu pare suspectă la autoexaminare’’ – precizează aceasta.

Un consult dermatologic pentru examinarea și analizarea nevilor(alunițelor) este dintre cele mai simple. Pacientul stă doar întins pe pat în timp ce medicul analizează cu un aparat performant natura și aspectul acestora. Nu doare, nu este invaziv, nu are absolut nimic neplăcut!

Foarte important este ca examinarea să se facă din cap până în picioare, inclusiv în zonele genitale, orale, perianale, palmare, pentru că de multe ori, în zonele mai greu accesibile pe care din pudoare pacientul nu le expune medicului dermatolog,  se depistează leziuni cu caracter malign sau potențial malign.

’’Din fericire, aici, la Centrul Medical Neolife din București, avem cel mai performant aparat de pe piața românească, un standard de excelență în dermatoscopie. Datorită tehnologiei avansate microscopul digital Fotofinder permite o mărire a imaginii de până la 160 de ori și obținerea unei hărți de profunzime a alunițelor de pe corp! Noi stocăm aceste hărți și la fiecare examinare ulterioară, care se face la 6 sau 12 luni, comparăm imaginea anterioară cu cea mai recentă și detectăm în acest fel orice dinamică care are loc la nivelul pielii.

Această aparatură extrem de performantă este cea care ne ajută să surprindem în stadiu incipient orice nev pigmentar atipic și deci să acționăm în cel mai scurt timp. Un pacient care vine să-și examineze regulat  alunițele va evita un cancer agresiv și fulminant cum este cel de melanom malign. ’’

Doctor Beatrice Prie enumeră câțiva dintre factorii de risc ai apariției melanomului malign, ajutându-ne să-i avem în vedere:

  • antecedentele familiale – riscul de apariție al unui melanom malign este de 50% dacă boala a existat la unul dintre părinți;
  • antecedente personale – riscul de apariție al unui nou melanom este mai mare dacă ai mai avut anterior unul;
  • persoanele cu fototip cutanat 1 și 2 – cu alte cuvinte persoanele cu părul blond sau roșcat, cu ochii deschiși la culoare și care se ard ușor;
  • expuneri excesive la soare – sunt vizate expunerile scurte dar repetate la soare intens, îndeosebi între orele 13-17. Riscul crește dacă apare și arsura.

Precizările specialistului vin pe fondul unui folclor referitor la modul în care trebuie privite alunițele și evoluția acestora.

’’Cel mai periculos mit –– este acela de a NU se scoate formațiunile pigmentare atunci când medicul și analizele histopatologice indică acest lucru. Riscul de metastază crește proporțional, și nimeni nu-și dorește un deznodământ fatal’’ – accentuează specialistul Neolife.

A, să nu uit, Anca, fiica Anișoarei face acum control regulat de fiecare dată când pleacă în concediu și când se întoarce. Deși nu stă la plajă date fiind antecedentele ei familiale, în vacanță se expune mai mult, din cauza activităților în aer liber.

Te poți programa și tu la un consult gratuit de specialitate la Neolife,  clinică medicală de referință din spațiul est european și din România.

Sună la call center 021.9230 sau intră pe www.neolife.ro și obține o examinare cu Fotofinder, aparatul de microscopie digitală cu epiluminiscență, cea mai performantă tehnologie de investigare dermatoscopică din România.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

4 Responses

  1. Barbalata ( Puiu) Mirela says:

    Alunitele sunt periculoase. Si eu am 2 si am grija mereu. Le examinez cu grija. La dermatolog am fost doar o data.

  2. Valentina Bratosin says:

    gratuit inseamna cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau pur si simplu gratuit ? 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 − 2 =