Am luat o boală cu transmitere sexuală! Ce mă fac?

Banner Film Experience

boala-cu-trasmitere-sexualaSunt Ana Maria. Numele nu este real, dar problema mea este cât se poate de reală. Am 18 ani încă neîmpliniți și cred că am luat o boală cu transmitere sexuală. Nu sunt sigură daca asta e și nu știu ce să mă fac! Nici nu poate fi vorba să le spun părinților: tata mă omoară dacă află, iar mama e plecată la muncă în Italia.

Cel mai tragic este faptul că nu m-am culcat decât cu un singur băiat. Este prietenul meu, cu 5 ani mai mare decât mine. Suntem împreună de 6 luni și îmi spune în fiecare zi că mă iubește. Mi se pare imposibil să mă mintă în față și îmi este teamă și rușine să-l întreb dacă a călcat strâmb. Sunt convinsă că lucrurile n-ar mai fi ca înainte dacă l-aș întreba ce se întâmplă. Pe de altă parte, nici măcar nu știu sigur dacă simptomele pe care le am chiar sunt de boală cu transmitere sexuală. Mi-e teamă că ar putea să mă suspecteze că eu m-am culcat cu altcineva. Ce mă fac??

Problema Anei-Maria este dublă: pe de o parte medicală, pe de altă parte o problemă de încredere.

Să le luăm pe rând:

Bolile cu transmitere sexuală din punct de vedere medical

În primul rând dacă ai scurgeri suspecte pe care nu le-ai mai avut niciodată, acest lucru ar trebui să te îngrijoreze. Dacă ai iritații, bășici sau te mănâncă în zona genitală, urinezi prea des și te doare la contactul sexual e cât se poate de posibil să fi luat o boală cu transmitere sexuală.

Multe femei habar nu au că au contactat una și neglijează apariția unor simptome foarte mult timp. Este greșit! Dacă rămâne netratată, o boală de acest tip poate antrena efecte deloc dorite, în timp. Cei mai expuși sunt tinerii care fac sex fără prezervativ. Nu, nu e nevoie să ai o sumedenie de iubiți sau iubite de-o noapte ca să iei boala! Se poate întâmpla să ai un partener unic dar care poate fi deja infectat – cu chlamydia, gonoreea, sifilis, herpes,  până la nenorocirea incurabilă care se cheamă SIDA –  ca să devii tu însuți bolnav.

Ana Maria, tu trebuie să mergi urgent la medic. O poți face de una singură și chiar îți recomandăm asta, dacă nu ai o prietenă apropiată pe al cărei ajutor te poate baza. Medicul îți va asigură o totală confidențialitate. Îți va fi examinată zona genitală și i se va cere să facă analize de urină, secreție și sânge. Numai doctorul specialist poate stabili dacă ai o boală cu transmitere sexual numită pe scurt BTS, și numai el îți poate da tratament cu antibiotice sau altă medicație, după caz.

Bolile cu transmitere sexuală din punct de vedere psihologic

Psihologii spun că mulți dintre cei care au boli mai grave cu transmitere sexuală experimentează sentimente de vină și de auto-blamare. O persoană cu BTS poate fi percepută de ceilalți sau chiar de ea însăși ca fiind murdară, lipsită de morală sau predispusă la comportamente sexuale periculoase.

Boala îți poate afecta stima de sine, dar și modul în care îți consideri relațiile sexuale după acest episod nefericit. Este posibil ca o neîncredere cronică să te urmărească și toate relațiile tale ulterioare să suporte tensiunea nedescărcată a unei asemenea situații. Cei care ascund boala o fac pentru a evita să-și compromită relațiile  cu ceilalți, dar suferă în tăcere, ceea ce poate avea urmări.

Când ai prieteni de nădejde suportul lor emoțional și social poate fi binefăcător.

Bucură-te de dragoste și sex, dar folosește prezervativul atunci când nu ești 100% sigur pe sănătatea partenerului.

Articol scris de Ada Chiriță

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. alin says:

  Și prietena mea are o ciuperca și cu totul ca am tratato foarte strict și tot apare.și nu putem avea copii.ce putem face?

 2. alin says:

  Și prietena mea are o ciuperca care o tratează și la un timp apare din nou.și nu putem avea un copil.ce putem face în cazul acesta.am fost la medici și cu tratamentul făcut strict și tot a apărut din nou

 3. dumitrescu elena raluca says:

  doamne,cate persoane nu or fi in aceasta situatie,tineretul nu mai zic ,cei mai simplu,si stie tot omul ca sa zic asa si sa nu ma exprim altfel ,elementarul prezervativ,ai grija tu ca femeie daca el nu vrea sau nu poate

 4. fetic bianca says:

  Cel mai bine si mai sigur e sa folosesti prezervative. Te apara de astfel de situati.

 5. Goleanu Anisoara says:

  Legaturile intamplatoare sunt primejdioase adesea.Se intampla astfel de lucruri si bolile cu transmitere sexuala sunt grele ,se trateaza in timp indelungat si, mai bine ia masuri inainte de a ajunge in acesta situatie.

 6. (puiu) barbalata mirela says:

  Hmmm, delicata problema. Clar Ana Maria trebuie sa mearga la medic. Nu poate sta asa. Incertitudinea este si mai rea iar efectele indepartate la fel. Trebuie putere si curaj sa vorbeasca cu prietenul. Exista riscul sa nu recunoasca si sa dea vina pe ea. In cazul acesta nu o iubeste si exista un risc si mai mare: o poate imbolnavi si de altele mai grave ( gen SIDA).
  Este foarte greu sa iei atitudine. La 18 ani iti trebuie mult curaj si putere.

 7. ghelbere elena says:

  Nu poti sa-i ceri sau sa-l intrebi pe partener daca are vreo bola cu transmitere sexuala. Cel mai bine cand nu ai incredere in partener cere-i sa foloseacsa prezervativul care te poate feri de boala dar si de o sarcina nedorita. E bine sa iubesti, sa fii iubita, sa faci dragoste dar nu cu un partener care nu-ti inspira incredere. Cand e vorba de sanatatea ta trebuie sa ai mare grija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + seven =