Anca Daniela Raiciu: ceaiul, un aliment rafinat și vindecător

Banner Film Experience

aqui-ahora-ceaiul-aliment-rafinat-si-vindecatorNu știu nici un gest mai sofisticat prin simplitatea lui și cu mai multe efecte vindecătoare, decât gestul de a-ți prepara cu mâna ta un ceai de bună calitate și de-l bea! – spune Anca Daniela Raiciu, specialist în aromoterapie și fitoterapie.

Ea deplânge faptul că ceaiurile adevărate din plante sau fructe sunt strivite de reclama agresivă la băuturile de proastă calitate făcute din arome, apă chioară, o tonă de E-uri și coloranți:

Odinioară obicei social nelipsit – nu era casă de rus în care să nu fiarbă samovarul sau de britanic în care să nu se facă din luatul ceaiului un ritual obligatoriu de fiecare zi, ca să nu mai vorbim de arta ceaiului la japonezi sau la chinezi – astăzi, această băutură minunată a fost înlocuită de băuturi carbogazoase și îndulcite, care se comportă ca niște agresori veritabili în raport cu organismul uman.

Și cumva îmi explic de ce se întâmplă: în mentalitatea multor români, ceaiul se bea numai când ești bolnav, fiind considerată o simplă băutură de rang inferior. Tocmai asupra simplității ei vreau să atrag atenția și să spun că este doar aparentă și înșelătoare pentru neavizat.

Ceaiul este cea mai complexă băutură pe care o putem prepara cu plante recoltate  direct din natură la momentul și în maniera potrivite. Este pur si simplu o licoare magică dacă tot procesul de obținere a fost corect și igienic. Spuneți-mi, ce licori magice vedeți în coșul de cumpărături al românului obișnuit: veți zări acolo Fanta și Cola și Sprite și Ice Tea și mai niciodată o cutie cu ceai adevărat. De ce?

Simplu?

Pentru ca gustul omului contemporan s-a atrofiat. Ceaiul e o aromă prea subtilă pentru a fi percepută și pentru a i se acorda creditul pe care îl merită, de aceea aș vrea să readuc în atenție faptul că băutul unei simple cești de ceai aduce plăcere și relaxare în stare pură, dar mai ales aduce taninuri, săruri, uleiuri volatile, principii vindecătoare, având efect țintit,  dar și de ansamblu.

De ce ceaiul adevărat este întotdeauna transparent?ceai-adevarat-este-transparent

Un ceai adevărat este întotdeauna transparent – explică Daniela Raiciu – ceea ce înseamnă că este ecologic sau planta a fost crescută natural. Când ceaiul e prea colorat este din cauza ierbicidelor și insecticidelor care nu sunt, de regulă, solubile,  se modifică polaritatea apei și implicit limpiditatea sa.

Culoarea poate deveni intensă și vie și ceaiul capătă un aspect tulbure cu eventuale filamente.  Când vedeți un asemenea ceai – de un roșu sau galben sau verde intens, cu miros puternic aromat care imită mirosurile din natură, să nu-l beți sub nici o formă! E plin de coloranți și adesea nu conține nici măcar o urmă de plante adevărate, ci numai substanțe de laborator.

Cum prepari corect ceaiul astfel încât să beneficiezi la maximum de proprietățile sale

Cel mai adesea sub formă de infuzie – ne lămurește interlocutoarea noastră. Fiecare ceai se comportă diferit și trebuie urmat modul de preparare indicat de firma producătoare. De exemplu, ceaiul verde:  este unul dintre puținele care conțin acid clorogenic și dă o licoare extraordinară dacă este păstrat cum trebuie. Astăzi despre ceaiul verde se știe că temporizează îmbătrânirea trupului și a psihicului și că aduce imense beneficii sănătății. Cu condiția să fie preparat corect. Proprietățile sale excepționale se degradează însă când este fiert. De aceea ceaiul de băut  se face nu fierbând planta, ci fierbând apa până a o aduce în clocot, lăsând-o să se răcească și turnând-o peste plantă.

Bând ceaiul sub formă de infuzie obținem cel mai delicat aspect al plantei,  dar și cel mai vindecător. Ceaiul alină și îmbunătățește dispoziția fizică, psihică sau sufletească și acționează la nivel energetic, ameliorând și vindecând cu blândețe.

Nu bea decât ceai ecologic!

Anca Daniela Raiciu atenționează asupra faptului că numai ceaiurile ecologice sunt de încredere și ele sunt cele mai prețiceaiuri-hofigaloase pentru sănătate.  Nu întotdeauna ceaiurile bunicii sunt și cele mai sănătoase, mai ales dacă sunt uscate la streașina casei, fiind expuse soarelui și prafului sau dacă sunt recoltate într-un alt moment al anului decât cel potrivit!

La raft să căutăm întotdeauna mărcile de ceai ecologic ne sfătuiește specialistul:

Sunt fericită să recomand ceaiurile ecologice marca HOFIGAL tocmai pentru că acestea sunt obținute din plante ecologice sau care provin din culturi proprii. Respectăm toate normele agriculturii ecologice și ca să fiu mai explicită o să vă spun că înainte de însămânţare terenul este supus unui plan de conversie de la agricultura convenţională la agricultura ecologică de minimum 2 ani, seminţele folosite sunt certificate ca provenind de la plante ecologice, produsul folosit exclude utilizarea produselor chimice de sinteză  – pesticide, fungicide, ierbicide, îngrăşăminte. Absolut toate culturile noastre  ecologice au fost certificate în urma inspecţiilor organismelor acreditate, de aceea le recomand din toată inima!

cumpara-acum1-1

Ceaiul cel mai falsificat aliment de pe planetă

Pe plan mondial ceaiul a rămas o băutură intens consumată și poate din acest motiv cea mai falsificată. Un studiu australian a demonstrat că s-au produs de 3 ori mai puțin ceai la nivel mondial decât s-a vândut! Diferența a fost substituită de ceaiurile falsificate! Atenție, prin urmare de unde cumpărați și mai ales ce cumpărați!

În articolele viitoare o să aducem exemple despre beneficiile pe care ceaiurile de plante le aduc sănătății noastre.

Articol scris de Adriana Caranfil

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. Barbalata (Puiu) Mirela says:

    Sunt o bautoare de cei. Iarna il prefer pe cel verde dar beau si alte tipuri: sunatoare, tei, etc. Am obiceiul de a pune in ceai si putina lamaie sau ghimbir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 13 =