Andra învaţă să zboare!

Banner Film Experience

10572196_740887332617055_3305401295369650748_oAndra are 14 ani, îi place să facă clătite, să taie verdeţurile, să pregătească masa alături de mama!

Andra este un copil încă şi nu prea ştie cum i-au trecut anii copilăriei.

Autism!

Incapacitatea de a comunica cu cei din jur, sentimentul că te afli în închisoarea vorbelor, spirit care se luptă permanent să iasă la lumina dragostei. Şi doar prin dragoste poate găsi calea!

Mama Andrei, Cecilia Savin, este psihopedagog la ANCAAR, filiala Iaşi.

Asociaţie creată pentru a găsi forme de intervenţie, metode de lucru, ajutor mai ales pentru părinţi.

La început se lupta singură cu negura: Andra nu mânca decât anumite lucruri, pilaf cu legume ( uneori îndepărta farfuria, ţipînd), alteori doar câteva linguriţe cu iaurt,  avea nopţi întregi de teamă şi agitaţie, nopţi în care doar lumina unei lanterne ţinute în mână de mama putea să o ajute să se concentreze, să simtă că universul nu îi este potrivnic.

La început, Cecilia a simţit că acest univers îi era mai ales ei potrivnic, nu fetiţei. Simţea privirile lipicioase ale oamenilor atunci când ieşea cu fetiţa la plimbare; Andra era altfel, gesticula în mod necontrolat, nu reuşea să se exprime. Acest “altfel” e de neconceput unora.

Autism în România! Nu e uşor! Nu e uşor nici pentru cei care nu au disfuncţii, darămite pentru cei cu probleme grave!

Şi cel mai grav lucru e lipsa de speranţă reală!

Întrebarea, îngrijorarea părinţilor e aceeaşi: ce vor face aceşti copii când vor fi mari?

Cum vor reuşi să reziste fără ajutorul părinţilor care nu vor mai fi?

E un gând teribil: noi, ceilalţi, părinţii mai norocoşi să zicem, ne pregătim puii pentru zbor în viaţă. Dar ei, ei ce cale au?

Singura este să-ncerce să-i înveţe să comunice, într-un mod sau altul. Există programe esenţiale, bazate pe imagini, pe vizualizarea simbolurilor.

Şi, cel mai important, există sprijinul acestor asociaţii în care părinţii învaţă în primul rând că nu sunt singuri: se au pe ei înşişi.

Se ajută, se sprijină, identifică rapid probleme şi soluţii, organizează evenimente şi activităţi de grup! Specialişti din Olanda i-au învăţat ce trebuie să facă, au organizat cursuri şi Cecilia a devenit psihopedagog, dedicându-şi astfel întreaga viaţă Andrei şi celorlalţi copii “altfel”!

Sunt multe de făcut, lupta e zilnică şi continuă… dar Andra învaţă să zboare!

Să-i ţinem pumnii!

Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. (puiu)barbalata mirela says:

  Cunosc si eu un astfel de caz. E o lupta continua a parintilor s icopilului cu sistemul, mai ales, si cu ei insisi. Este o lupta foarte grea pt ca si cei din jur o fac grea. Familia, prietenii, etc judeca la inceput fara sa cunoasca, acuza mai grav.
  Cunostinta mea a teecut prin toate astea. O apreciez si o respect pt taria si curajul ei. Nu ii dau numele….

 2. sunt foarte multe cazuri, pacat ca inca nu s-a descoperit un remediu de tratare a acestei boli

 3. ghelbere elena says:

  Este un caz fericit deoarece mama isi inchina viata ei si o ajuta sa nu simta ca este altfel.

 4. Goleanu Anisoara says:

  Copiii autisti nu sunt o povara pentru parinti, sunt “o tema pentru acasa”, pe care trebuie sa o rezolve la timp si cat de bine pot ,pentru a trece de examenul vietii.Nu pot lasa acesta tema nerezolvata, viata copiilor lor depinde de acest test de responsabilitate ,foarte greu dar si foarte important,vital as spune.

 5. roman ovidia says:

  Simptome obișnuite ale autismului sunt acțiuni repetitive/monomane, contact și comunicare limitată cu alte persoane și interese foarte restrânse. Răspândirea bolii este cam de 6 la 1000 de persoane, și este de trei sau patru ori mai des întâlnită la băieți decât la fete.

  2 aprilie este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

  În România, o organizație non-guvernamentală care se ocupă de persoanele ce suferă de autism este fundația Pentru Voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − one =