Assisi – orașul Sfântului Francisc – galerie foto

Banner Film Experience

 

assisi-panoramaPeriodic, mi se face dor de Assisi. L-am vizitat de multe ori, dar nu mă satur niciodată, nu-mi ajunge lumina pe care o emană!

Se înalţă maiestuos şi serafic pe coasta muntelui Subasio, într-o panoramă dulce, la doar jumătate de oră de Perugia, important oraş al Italiei centrale. Vechimea acestei aşezări e uluitoare, există urme de viaţă încă din neolitic, dar este atestat efectiv prin anii 300 î.e.n.

De unde vine lumina de care vorbeam? …De la Sfântul Francisc! Aici s-a născut, aici a trăit, ca un tânăr oarecare, până în ziua în care s-a dedicat credinţei în felul său unic: s-a îmbrăcat doar cu o pânză aspră de sac şi a început să vorbească lumii despre dragoste, iertare, despre iubire faţă de tot ceea ce ne înconjoară.

În deplină sărăcie şi umilinţă, a arătat tuturor că fericirea nu vine din valorile materiale. Ci din spirit! Assisi trăieşte în jurul acestui sfânt, ale cărui urme sunt pretutindeni.

Catedrala Santa Maria dei Angeli adăposteşte prima bisericuţă reparată chiar de mâinile sfântului – Porziuncola! Pelegrini din toată lumea vin pentru a se ruga în acest loc!

Basilica Sfântului Francisc este o adevărată operă de artă şi face parte din Patrimoniul Umanităţii. Vitralii colorate, pereţi şi cupole pictate de Giotto, relicve din viaţa pământească a sfântului şi, bineînţeles, mormântul său; emoţionează mulţimea de suflete care se roagă în tăcere.

Întemeietor al Ordinului Franciscanilor, Sfântul este iubit în lume! Pentru simplitatea, sărăcia, modestia şi dragostea lui!

Şi Assisi reflectă această dragoste!

Casele din piatră, pline de flori, cu perdele brodate la ferestre, te farmecă imediat. Pretutindeni vezi călugări franciscani, recunoscuţi ca fiind bonomi! Pentru că spiritul ordinului religios e ‘‘iubeşte viaţa şi bucură-te azi de ceea ce-ţi oferă Creatorul!”

Străzile oraşului sunt pline de tarabe cu suveniruri, prăvălii cu produse tradiţionale te invită să le treci pragul, restaurante micuţe, pizzerii şi plăcintării care să potolească foamea tuturor. Nenumărate sunt pensiunile şi micile hoteluri situate pe străduţe antice din piatră…

În Assisi vin mii și zeci de mii de persoane anual. Multe revin însă, pentru ca și lor, ca și mie, ni se face dor de acea lumină!

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

17 Responses

 1. (puiu) barbalata mirela says:

  Nu am fost in Italia. Poate voi ajunge intr-o zi. Din fotografii Assisi este un oras istoric, vechi.

 2. Goleanu Anisoara says:

  Assisi-taram vrajit! Modest, simplu dar plin de istorie si de frumusete !

 3. Mariana Oprea says:

  De notat în agenda cu destinații de vacanță obligatoriu de văzut într-o viață!

 4. Goleanu Anisoara says:

  Locul natal al Sf. Francisc este plin de lumina. Sfantul Francisc ,modest sarac, simplu ,dar plin de iubire si iertator- este un model pentru orice om, indeamna omenirea la pace, la toleranta.

 5. Aghinitei Maria says:

  Sfantul Francisc este pretuit si iubit pentru simplitatea,modestia si dragostea lui. El este intemeietor al Ordinului Franciscanilor.Assisi este orasul Sfantului Francisc si spiritul ordinului religios este: “iubeste viata si bucura-te azi de ceea ce-ti ofera Creatorul!” Un sfat atat de bun, caci multi uitam sa ne bucuram de viata si sa multumim lui Dumnezeu pt. fiecare clipa! A scris si un imn inchinat Domnului pt. tot ce a creat Dumnezeu.

 6. nastase gabriela says:

  cine ajunge in astfel de locuri mirifice cu siguranta se indragosteste si revine mereu

 7. Agache Lucica says:

  Assisi traind in deplina saracie,umilinta a putut arata tuturor ca fericirea nu vine din valorile materiale ci din spirit.Oricine il viziteaza ar mai face-o din nou,pentru locurile frumoase unde nu ai cum sa te plictisesti si facanduli-se dor de lumina.Pelegrini din toata lumea vin pentru a se ruga in prima bisericuta adapostita in Catedrala Santa Maria dei Angeli.
  Sfantul este iubit in lume este intemeietor al Ordinului Franciscanilor.

 8. Rodica Granpier says:

  Assisi este capodopera unui sfânt care a fost și poet lăsând în urma sa acea bijuterie a literaturii medievale și universale intitulată “Cântarea Creației” un imn de laudă adresat Dumnezeului Creator în care Francisc creeaza o armonie cosmică, realizând că vântul, soarele,apa și fiecare creatură vizibilă sau invizibilă ne este soră și frate.

 9. Goleanu Anisoara says:

  Assisi e un los in care nu te plictisesti.Nu ai cum , cu atatea locuri de vizitat, locuri unice,cu oameni prietenosi,un oras plin de lumina!

 10. roman ovidia says:

  Assisi este capodopera unui sfânt care a fost și poet lăsând în urma sa acea bijuterie a literaturii medievale și universale intitulată “Cântarea Creației” un imn de laudă adresat Dumnezeului Creator în care Francisc creeaza o armonie cosmică, realizând că vântul, soarele,apa și fiecare creatură vizibilă sau invizibilă ne este soră și frate.

 11. Agache Lucica says:

  Pentru simplitatea,saracia,modestia si dragostea lui,intemeietor al Ordinului Franciscanilor,Sfantul este iubit in lume.
  Assisi este orasul Sfantului Francisc.Cei care ajung in aceste locuri ,se intorc plini de lumina si iubire.Este un loc superb unde turistii au ce vizita.
  Spititul ordinului religios e-iubeste viata si bucura-te azi de ceea ce-ti ofera Creatorul!

 12. Tolea nicoleta says:

  ‘iubeşte viaţa şi bucură-te azi de ceea ce-ţi oferă Creatorul! foarte adevarat multumim

 13. suzana suzy says:

  Urmarind galeria foto te bucuri de un peisaj mirific cu vederi sugestive înspre dealurile din apropiere și munții mai indepărtați, peisaj cu satele învecinate cu case vechi din piatră așezate printre măslini și viță de vie.

 14. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  Un loc superb, pe care m-ati facut sa imi doresc sa il vizitez.

 15. Lamiita Durac says:

  Cine ajunge in astfel de locuri , nu poate sa plece de aici decat plini de lumina si de iubire

 16. spuma says:

  asa este dar noi sumtem nemultumiti si vrem mai mult si uitamca trebuie iubita viata

 17. Ana Prisacaru says:

  Foarte frumos articolul si fotografiile! Multumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − twelve =