August Osage County – Ţinutul din mijlocul verii -2013

Banner Film Experience

August Osage County - Ţinutul din mijlocul verii

Bineînțeles, Meryl Streep. Încă un rol memorabil, cel al lui Violet, încă o interpretare genială care dă consistență și vigoare unui filmul în care salutăm jocul actoricesc al Juliei Roberts.

O sinucidere surprinzătoare îi aduce împreună pe membrii familiei Weston, din Oklahoma.
Julia Roberts face un rol puternic, dar mai lipsit de relief prin comparație cu cel al mamei dominatoare, Meryl Streep. De fapt, sunt produse dovezi circumstanțiale care conduc la ideea că sinuciderea lui Weston este cauzată de caracterul imposibil al soției sale. Ea este cea care ține biciul cu care-i pocnește pe toți membrii familiei, într-o manieră nu lipsită de umor negru, să recunoaștem. Are cancer bucal – aluzia este evidentă – pare o pedeapsă de tip spiritual, o amendă divină pentru gura ei spurcată prin care curg adevăruri și imprecații, laolaltă. Suferă de dureri cumplite, fapt pentru care este dependentă de calmante. E mamă aspră și cinică a trei fete, foarte diferite una de alta.

Pentru că scenariul filmului are la bază piesa de teatru cu același titlu, beneficiară a unui Pulitzer, s-a considerat că filmul e prea teatral. Da, este static, dar acest aspect e prea puțin important. Contează drama ce emană din detalii, din conversațiile abrazive ale personajelor, din izbucnirile acestora. Tristețea Barbarei este reală atunci când îi trece prin cap că este posibil să-i semene destul de mult mamei sale, pe care o judecă nemilos. Se teme că poate e autoarea morală a eșecurilor din propria-i familie. Când își da seamă că este posibil să repete compulsiv atitudini ale maică-sii, îi cere acesteia socoteală! Crede că o să obțină o spovedanie. Speră, de fapt, la dreptul de a se vindeca. Însă Violet se încăpățânează să rămână părintele autoritar care nu permite să fie judecat. Mai mult de atât, scoată la iveală noi secrete întunecate care au potențialul de a da peste cap viețile tuturor.

O generație de femei poate preda ștafeta nefericirii, a mutilării sufletești unei alte generații, aceasta pare să fie unul dintre avertismentele filmului. Este ceea ce face că familiile să fie disfuncționale și creează cadrul potrivit pentru abuzuri emoționale.

Când victimele conștientizează pericolul iau distanță pentru a se salva, chiar cu prețul condamnării agresorului la singurătate veșnică.

Filmul a fost nominalizat la 2 premii Oscar și 2 premii Golden Globes.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  Este un film static dar, asta nu inseamna ca ii scade valoarea. Daca va amintiti filmul “12 oameni furiosi’ unde actiunea se petrece intr-o camera si te tine doua ore cu sufletul la gura?Henry Fonda tine in mana toata actiunea filmului de la un capat la altul si reuseste cu fonduri minime sa realizeze un film de exceptie.Asa si in acest film, cele doua actrite celebre reusesc sa contureze personaje cu talentul lor si, mai mult din discutii,le incadreaza in niste tipare mai mult sau mai putin negative.O mama care pune presiune pe starile emotionale ale membrilor familiei sale ,primeste ceea ce merita: condamnarea la singuratate.

 2. Aghinitei Maria says:

  Din prezentare, si am vazut ca este vorba de o mama dominatoare , aspra, pedepsita parca pt. vorbele grele pe care le arunca cu un cancer bucal . Nu am vazut filmul, si nici nu-l voi vedea (nu mai vreau drame umane), desi o admir mult pe Meryl Streep ! 🙁

 3. Agache Lucica says:

  Un film care are in distributie pe actorii-Iulia Roberts si Meryl Streep,nominalizat la 2 premii Oscar si la 2 premii Golden Globes.Acest film este considerat a fi prea teatral,pentru ca scenariu are la baza piesa de teatru cu acelas titlu.

 4. Lamiita Durac says:

  Cum sa nu-ti atraga atentia doua nume mare ale filmului , Juliei Roberts si Meryl Streep si doua nominalizari la 2 premii Oscar și 2 premii Golden Globes . Retinut .

 5. Serafimciuc Claudia-Lavinia says:

  Un film cu Julia Roberts si Meryl Streep in distributie nu poate sa fie decat unul demn de un premiu Pulitzer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 4 =