Aztecii consumau chia pentru un boom de energie. Tu ce mai aștepți?

Banner Film Experience

semintele-de-chiaDacă ești interesat de energie și o bună sănătate, introdu semințele de chia chiar de azi în alimentația ta! Nu au gluten, nu sunt niciodată modificate genetic, fiind de cele mai multe ori bio. Sunt extrem de ieftine, se pot comanda online sau cumpăra din magazinele de profil, sunt foarte bogate în acizi grași omega 3 care scad colesterolul rău și conțin extrem de multe fibre și vitamine.

Chia înseamnă energie, putere

Aztecii le consumau pentru energie crescută și denumirea plantei ”chia” chiar asta înseamnă: energie, putere! Având în vedere că solurile actuale sunt adesea sărăcite de minerale și oligoelemente, micile semințe sunt din nou ”la modă”, iar  studiile abundă în astfel de dovezi.

Nu necesită nici o preparare! Singurul lucru pe care îl ai de făcut este să le introduci într-un mediu lichid – iaurt, apă sau fructe foarte moi – ca să se poată hidrata și umfla. Au un gust neutru, catifelat și nu trebuie mestecate. Absorb de 13 ori mai mult lichid decât propria greutate și acesta este secretul care face ca apetitul să scadă semnificativ atunci când le consumi.

Chia are mai mult calciu decât laptele și mai mult triptofan decât carnea de curcan

Semințele de chia ajută la o bună mineralizare a oaselor. Ele au mai mult calciu decât produsele lactate, care au și neajunsul de a conține multe grăsimi! Vegetarienii știu asta și socotesc semințele de chia un aliat pentru o alimentație diversificată, cu mulți nutrienți și puține calorii.

1 lingură de semințe de chia îți țin glicemia sub control și-ți dau automat o senzație de sațietate. Așa că mănâncă-le dimineața sau pune 2 linguri în borcanul cu iaurt pe care-l vei lua la serviciu pentru pauza de prânz. Până atunci ele se vor înmuia și umfla – și-ți vor oferi o masă de prânz consistentă și sățioasă.

În doar o lingură de semințe de chia se găsesc 6 grame de fibre, 4 de proteine, fosfor, magneziu și mangan într-o cantitate care acoperă 30% din doza zilnică recomandată.

Două linguri și jumătate de semințe de chia pe zi pot reduce tensiunea arterială, fiind utile și dacă ai un colesterol crescut. Conțin proteine de calitate superioară și unii dintre aminoacizii indispensabili, printre care triptofanul, responsabil de starea de bine, pe care-l mai găsești și în carnea de curcan. Numai că în semințele de chia este într-o cantitate de două ori mai mare!  Același triptofan face să crească nivelul de melatonină, îmbunătățind somnul.budinca-de-chia

Reglează digestia grație fibrelor și reduc balonarea, deci nu le ocoli dacă ai probleme de tranzit intestinal sau constipație.

Într-un articol viitor vom publica rețeta de budinca de chia cu mango sau papaya.

Articol scris de Ioana Odobeșteanu

 

 

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 4 =