Cel mai mult îmi place, probabil şi pentru că seamănă la gust cu savarina.
Se pare că a fost pregătită pentru prima dată în Franţa, dar în prezent este unul dintre simbolurile oraşului Napoli – Italia.
Alături de pizza Margherita, de alte bunătăţi dulci sau sărate, această prăjitură străluceşte în toate cofetăriile oraşului şi în toate prăvăliile, pentru că se poate conserva şi la borcane, în propriul sirop din zahăr şi rom.
Şi, cum am pregătit-o acasă de curând, m-am gândit să vă spun şi reţeta, simplă şi ieftină pe deasupra.
Ingrediente pentru un tort sau pentru 12 prăjituri
Eu n-am avut forme şi am făcut un tort, aluatul l-am copt normal, într-o tavă rotundă:
Iată ce-ți trebuie:
- 250 grame făină
- 4 ouă
- 125 grame unt
- 2 linguri zahăr
- 20 grame drojdie de bere
- un praf de sare
Pentru sirop aveţi nevoie de 250 grame zahăr, o lămâie, 500 ml apă şi esenţă de rom după gust.
Cum se prepară:
- se dizolvă drojdia cu puţină apă călduţă, într-o ceşcuţă
- într-un castron se pune făina, se adaugă sarea, zahărul şi untul bucăţele, important e ca untul să fie moale dinainte
- se amestecă totul bine, chiar şi cu mixerul, adăugând drojdia şi ouăle, unul câte unul
- aluatul va fi moale, nu vă speriaţi, aşa trebuie să fie, lipicios, când rămâne lipit de degetele mâinii sau de lingură e gata pentru a fi pus la crescut, pentru circa o oră
- aluatul crescut se pune în forma unsă cu unt sau în forme mai mici, de prăjitură, se încălzeşte cuptorul dinainte şi se coace blatul la temperatură înaltă, timp de aproximativ 20 de minute
- între timp se prepară siropul: se pune la fiert apa, se adaugă zahărul şi coaja unei lămâi, după ce fierbe se închide focul şi se adaugă esenţa de rom
Blatul prăjiturii se răstoarnă pe un platou şi, cald fiind, se însiropează imediat – eu l-am lăsat vreo cinci minute să-şi tragă sufletul.
Se toarnă deasupra siropul cald şi el, încet, treptat, cu polonicul, eu am înţepat cu scobitoarea crusta ca să facilitez absorbţia siropului.
Când se răceşte se ornează cu frişcă sau cremă de vanilie, se păstrează bine la frigider timp de două sau trei zile şi, dacă vedeţi că mai e nevoie de sirop, puteţi oricând pregăti puţin şi turna la baza platoului.
Articol scris de Iuliana Zamfir