Biserica a condamnat operațiile estetice timp de secole

Banner Film Experience

biserica condamna operatiile estetice Există dovezi că primele corecții ale pleoapelor au fost executate încă din secolul I e.n.și cu 4 secole înainte de Cristos, medicii bizantini operand cu succes defectul din naștere cunoscut sub numele de „buză de iepure”.

Nas, sâni, urechi, buze, șolduri…Femeile lumii contemporane își remodelează trupul după cum bate vântul și spune moda. Goana după tinerețea – și frumusețea – veșnică a dus la creșterea considerabilă a numărului de intervenții de chirurgie plastică, în ultimele decenii. Dar v-ați gândit vreodată că și frumoasele de acum 5.000 de ani se plângeau de forma și lungimea nasului, apelând la rinoplastie?

Cu 3.000 de ani înainte de Hristos, egiptenii și indienii cunoșteau deja chirurgia plastică. Intervențiile aveau loc asupra buzelor, urechilor și a nasului. Se întindea pielea de pe frunte sau de pe obraji, pentru a scoate ridurile, ori era prelevată piele pentru a fi grefată acolo unde, dintr-un motiv sau altul – mici arsuri, de exemplu – era nevoie. Cei care practicau chirurgia în acele timpuri se întreceau în a face „cusături frumoase”. Mai târziu, grecii și romanii își vor afla și ei drumul de glorie în astfel de practici, excelând, totodată, în reconstrucție osoasă.

Biserica a condamnat secole la rândul intervențiile aqui-ahorachirurgicale de acest fel, considerându-le adevărate „manipulări ale corpului uman”. Abia după primul război mondial chirurgia plastică s-a generalizat și a primit chiar binecuvântarea prelaților, scopul fiind repararea fețelor și corpurilor mutilate ale combatanților.

Actrița Sarah Bernhardt a fost prima femeie celebră a epocii moderne care a recurs la chirurgia plastică, ea făcându-și un lifting al frunții în Statele Unite, în 1911, apoi un lifting facial, în Franța.

După anul 2000, frecvența operațiilor de chirurgie estetică a crescut cu 50%, de multe ori cu rezultate discutabile… unul dintre cazurile celebre fiind cel al actriței Emmanuelle Beart, a cărei gură a fost comparată cu cea de pește, după intervenția plasticianului.

Recordul absolut – până acum! – în ce privește numărul operațiilor estetice îl deține Joan Rivers, azi în vârstă de 79 de ani, care a recunoscut că a ajuns la bisturiu pentru astfel de remodelări de 739 de ori, între anii 1965 și 2013!!

Sursa Revista Felicia 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

4 Responses

 1. (puiu) barbalata mirela says:

  Nu am stiut ca dateaza din sec. 1 e.n. si cu mult mai in urma, dar nu am nimic impotriva ei. Desigur, este indicat sa nu exageram, pentru ca, astfel, nu mai suntem noi, devenim altcineva sau altceva.
  Da, sunt de acord cu ideea ca fericirea vine din interior, dar, sa recunoastem….cate dintre noi aplica aceasta “lege”? Sunt convinsa ca toate , daca ne-am putea permite, am retusa ceva la infatisarea noastra sau la corpul nostru. Aceasta dorinta este, cu atat mai puternica cu cat, consideram ca avem un defect sau ne lovim in societate de anumite prejudecati privin infatisarea noastra. Iar femeia, dintotdeauna, a fost “tunul de bataie”.
  In ultimii ani insa, a devenit o “boala” si pentru barbati: imaginea de sine, dorinta de frumos….de aici si operatiile estetice. 🙂

 2. Goleanu Anisoara says:

  Te vrei frumoasa dar se intampla cu totul altceva! Natura face totul perfect, de ce sa schimbi ceva ce este natural , normal? Frumusetea vine din interior, ceea ce se vede dinafara,e trecator,n-are rost sa schimbi.

 3. Lamiita Durac says:

  Nu-mi inchipuiam ca dateaza de atata vreme chirurgia plastica ….. Nu am nimic impotriva acesteia cand e facuta ptr o cauza adevarata .

 4. spuma says:

  atunci cind este un defect inteleg ar sa reconstuiesti permanent nu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 4 =