Biserica din lac, adevărată minune turistică

Banner Film Experience

Adevarată atracție turistică, biserica din satul Beliş, judeţul Cluj, iese efectiv de sub apele lacului în fiecare vară!

Este un loc pe care trebuie să-l vezi dacă ești călător pasionat. Datează din secolul al 19-lea fiind construită de păstorii din munţii Gilău, locul şi iarba fiind numai bune pentru oile lor.

Povestea “Bisericii de sub lac” a luat nastere în perioada comunismului, când s-a dorit crearea barajului Fântânele pentru a se crea energia necesară funcţionării turbinelor şi generatoarelor centralei electrice de la Marisel. Atunci biserica a fost evacuată cu tot cu obiectele de cult, iar cimitirul mutat, cu tot cu oseminte. Apele au înghițit locul în scurt timp.

Înainte să dispară sub apă, biserica putea fi văzută de oriunde. Era amplasată, după obiceiul vechi, în centrul satului, pe un punct înalt pentru a fi mai aproape de cer. Reprezenta un punct de reper pentru casele ce se construiau în jurul ei, fiind liantul ce ţinea totul laolaltă.

De ce e locul o minune?

Pentru că în verile secetoase biserica iese la suprafaţă, iar în restul anului, când totul este inundat, stă la 30 de metri sub apă!

În ciuda acestui fenomen distrugător şi a timpului petrecut sub ape, ruinele bisericii încă îşi mai păstrează frescele.

Turiștii care ajung aici vor fi răsplătiți dacă fac un tur al împrejurimilor, pentru că vor descoperi și alte puncte turistice: Piatra Ponorului, biserica fortificată Văleni, Cheile Galbenei, Peştera Urşilor, Gheţarul Scărişoara.

Articol scris de Raluca Nechita / sursa foto turism.bzi.ro


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − 12 =