Bombardel, premiu special la Gala Premiilor Gopo 2017

Banner Film Experience

premiile-gopo-2017Constantin Petre, profesionist al efectelor speciale și pirotehnice, va fi onorat cu “Premiul Special” la cea de-a XI-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc marți, 21 martie, la Teatrul Național din Capitală.

Cu o experiență de peste 40 de ani pe platourile de filmare, Constantin Petre este responsabil pentru cele mai spectaculoase efecte speciale, manevrarea mașinilor de fum sau a armelor de foc din producții românești și internaționale. Porecla colegilor l-a consacrat în breaslă drept “Nea Bombi” sau “Bombardel”, apelativ însușit inclusiv pe genericele filmelor la care a lucrat de-a lungul anilor.

Până în anul 1975, când a obținut carnetul de pirotehnist, Constantin Petre a lucrat la producții precum ”Mihai Viteazul” – Sergiu Nicolaescu, 1970, “Vifornița” – Mircea Mureșan, 1973, “Toamna bobocilor” – Mircea Mureșan, Mircea Moldovan, 1975.

Numele său se regăsește pe genericele filmelor: “Misterele Bucureștilor” – 1983, “Pe malul stâng al Dunării albastre” – 1983, “Noi, cei din linia întâi” – 1985, “Întunecare” 1985, “Mircea” 1989, “Cine are dreptate?”  – 1990, “Drumul câinilor” – 1992, “Punctul zero” 1996, “Trenul vieții” – 1998 sau “Binecuvântată fii, închisoare” – 2002.

Figura lui “Nea Bombi” nu a trecut neobservată, astfel încât a fost distribuit în lungmetrajele “Cea mai fericită fată din lume” în regia lui Radu Jude în 2009 și “Despre oameni și melci”, regia Tudor Giurgiu, 2012, dar și într-o serie de reclame alături de Andi Vasluianu.

Sursa: Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Bogzoiu Daniela says:

    Ma bucur atunci cand vad ca oamenii care merita sa fie premiati sunt adusi in prim plan! Un profesionist ce si-a dedicat intreaga viata meserii sale. Si oamenii de dincolo de sticla merita sa fie premiati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 2 =