Bucătăria, paradisul microbilor. Cum igienizezi cel mai important spațiu din casa ta

Banner Film Experience

microbii-din-bucatarieMicrobii se află pretutindeni, parte din aceștia trăind în bună pace cu noi dacă sistemul imunitar al fiecăruia este suficient de puternic pentru a-i respinge.

Vei fi uimit să afli că bucătăria, spațiul în care îți probabil îți petreci cel mai mult timp cu familia este înțesată de microbi, chiar dacă în general, ai impresia că întreții curățenia.

Virusurile, bacteriile și microbii din bucătărie generează boli precum: toxiinfecție alimentară, herpes, răceală, gripă, infecții urinare, tuberculoză.

Hai să vedem împreună topul celor mai infestate părți ale bucătăriei tale!

Blatul de lucru reface constant rezerva de microbi din bucătărie

Blatul este locul în care desfășurăm o parte din procesul de producere a mâncării gătite. Fie că tăiem, curățăm, tocăm, încontinuu dăm apă la moară microbilor, deoarece o parte dintre microorganismele care se găsesc pe ingrediente vor rămâne pe suprafața de lucru.

Aceasta trebuie spălată și dezinfectată – cu soluții de preferință organice – măcar o dată pe săptămână, sau ori de câte ori faci cantități mai mari de mâncare.

Temperatura care limitează proliferarea microbilor din frigider între 1-4 grade. Cum îl cureți

Frigiderul este plin de microbi care se înmulțesc dramatic dacă nu arunci periodic alimentemicrobii-din-frigiderle care au început să se strice sau să fermenteze. Sertarul cu legume și verdețuri este cel mai infestat loc din frigider, studiile arătând că acest compartiment este gazdă pentru 8000 de bacterii pe centimetrul pătrat, Salmonella, listeria, E-coli, fiind doar câteva dintre acestea. Ține minte că o temperatura între 1-4 grade Celsius, limitează proliferarea acestora.

Fă o soluție lipsită de toxicitate din bicarbonat – 3 linguri la o jumătate de litru de apă caldă – și curăță absolut toate compartimentele, după care șterge totul cu un prosop curat. Se înțelege că ideal este să faci acest lucru scoțând frigiderul din priză, dar daca ai alimente în congelator desfășoară acest proces rapid, o dată la câteva zile. Mirosurile urâte pot fi îndepărtate punând un păhărel de oțet pe unul din rafturi, dar mult mai bine este să cumperi odorizante sau filtre antibacteriene care se găsesc în magazinele de electrocasnice sau în cele de menaj.

Acoperă cu capac orice oală și ține alimentele în cutii de depozitare adecvate, din sticlă sau material plastic.

Mânerele, butoanele, lavetele și prosoapele sunt pline de microbi

Atinse și întrebuințate de toți membrii familiei, acestea ”suferă” de o cantitate însemnată de microorganisme.

Umezeala, resturile de mâncare, praful și murdăria ajung cel mai repede pe bureții de bucătărie și lavete unde se înmulțesc exploziv, din cauza căldurii și a umezelii. Peste 20.000 de microbi stau numai în buretele de vase, pe robinet și pe chiuvetă fiind în jur de 3000 pe centimetrul pătrat!  Acestea trebuie schimbate o dată la câteva zile, iar seara, după ce îți termini treaba în bucătărie le speli, le clătești și le lași la uscat.

Coșul de gunoi trebuie și el spălat, dezinfectat și aerisit, numărul microbilor pe care îi dezvoltă fiind destul de mare, dar surprinzător, nu la fel de mare ca cel de pe blatul de lucru sau buretele de vase: peste 60 pe centimetrul pătrat.

Tăietoarele și tocătoarele din lemn sunt adevărate cuiburi de microbi

Textura lemnoasă a tocătoarelor reține umezeala și seva din vegetale și carne. Prin dezagregare acestea antrenează înmulțirea microbilor, mai ales că lemnul nu poate fi spălat și dezinfectat corect.tocator

Se recomandă folosirea tocătoarelor ceramice, din sticlă sau orice alt material care se pretează spălărilor repetate și dezinfectării temeinice.

Mixerele, blenderele și mașinile de tocat sunt și ele surse de microbi din cauza faptului că acumulează resturi în spațiile înguste, greu de accesat, și tind să infesteze cu microbi orice aliment cu care ajung în contact. Spălarea și dezinfectarea după fiecare utilizare este obligatorie.

Pentru a menține curățenia în bucătărie, spațiul cel mai important și probabil cel mai folosit al casei, rezervați-vă câteva zeci de minute în fiecare zi. Este un gest prin care îți protejezi sănătatea!

Articol scris de Laura Dumitrache


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − 7 =