București, de Paul Morand – cartea care ne-a așezat pe harta destinațiilor turistice

Banner Film Experience

Ah, Bucureștiul, câtă cerneală și pasiune nu s-au irosit în încercarea de a descrie acest oraș iubit și urât totodată.

Nu contează dacă este orașul în care locuiești sau doar capitala țării tale. Important cât de reprezentativ este în extraordinarul său eclectism, pentru spiritul acestei țări cu o istorie așa de tumultoasă.  Și nedreaptă.

Lui Paul Morand, diplomat de carieră îi datorăm experiența de a călători cu ochii minții prin Bucureștiul interbelic. Și prestigioasei edituri Humanitas care ne-o oferă cu ilustrații de epocă reprezentative pentru descrierile autorului și în impecabilă traducere semnată de Emanoil Marcu.

Nu doar faptul că Morand era un călător profesionist a contribuit la impresiile extrem de pertinente și adecvate pe care ni le împărtășește. Rafinat și plimbat – locurile exotice de pretutindeni nu-i erau străine – avea nenumărate conexiuni în viața culturală pariziană. Ba unii l-au considerat cel mai bun scriitor după Proust și Celine.

Dar cel mai interesant lucru este faptul că s-a căsătorit cu prințesa româncă Elena Șuțu, adevărată vedetă a vremii ei și o consumatoare învederată de mondenități în capitala franceză. Căsătoria va da relației sale cu țara noastră o turnură aparte.

În orice caz, Morand este de reținut pentru încercarea atât de reușită de a descrie acest oraș greu de prins în cuvinte chiar și de către cei care-l cunosc ca pe buzunarele lor. ’’București’’ vine după ce Morand scrisese despre Londra și New York, reușind să stârnească rumoare printre intelectualii vremii din cauza unor aprecieri ofensatoare.

Citind-o, poate că vei fi și tu ofensat dar vei alunga repede această senzație. De fapt, Morand este adesea precis și rece și dacă ai trăit măcar o lună în București vei găsi că observațiile sale sunt pline de acuratețe, parte dintre netrebniciile și dizgrația acelor vremuri regăsindu-se și în zilele noastre. Nu e vorba doar despre străzile și mahalalele pline de noroi, ci și despre mentalitățile și comportamentele capitalei noastre balcanice din anii 1930-1940.

Morand spunea că ’’Bucureștiul te poate învăța adaptarea la orice, chiar și la imposibil, iar România este o țară a evenimentelor tragice unde totul se sfârșește comic’’. Dar am convingerea că o spunea fără dispreț, altfel nu s-ar justifica acele pagini minunate în care țara este descrisă dureros de sincer și adevărat.

Morand arată în pagini pline de talent literar, că numai într-un oraș ca Bucureștiul poți avea parte de atâta descărcare de hedonism și bucurie, un fel de a fi adânc intrat în coaja acestui popor, în ciuda tragediilor sale.

’’Veniți în București să faceți o cură de nepăsare!’’ spunea el la un moment dat. Oricât de tare te-ar plesni adevărul frust din acest îndemn, nu poți să nu recunoști câtă dreptate are.

Citește ’’București’’ de Paul Morand și spune: mai știi vreun autor care să fi scris o carte așa frumoasă despre România și capitala ei?

Poți lectura cartea aici   și o poți cumpăra de aici

Articol scris de Luminița Tănase-Ionescu / sursa foto. humanitas.ro


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Goleanu Anisoara says:

    S-a consumat multa cerneala scriindu-se despre Bucuresti si se va mai consuma in continuare fiindca Bucurestiul este un oras viu, se schimba mereu si se modernizeaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =