Ne pierdem oare până şi reţetele tradiţionale?
Ni se pare că e mai bun tot ceea ce e occidental şi modern, că un hamburger sau o paella sunt mai de soi decât ce pregăteau bătrânii?
Anumite mâncăruri da, se pliază pe gusturile noastre, altele nu, până la urmă ne plac în continuare aromele cu care am fost obişnuiţi de mici, rămân acolo, fac parte din noi şi ne bucurăm mereu să le regăsim.
Una dintre reţetele de acest fel este bulzul, pregătit de ciobani la stână şi de ţărani, pe plita încinsă a sobei. Este uşor de pregătit, săţios şi sănătos, tocmai pentru că toate ingredientele sunt naturale.
Cum prepari acasă bulzul ciobănesc
Se pregăteşte mai întâi o mămăligă mai moale, cu sare mai puţină decât de obicei. Ciobanii fierbeau mălaiul direct în lapte, să fie mămăliga mai gustoasă, spre final adăugau şi o lingură bună de unt.
Când e fiartă bine, se răstoarnă şi se lasă la răcorit.
Între timp se pregăteşte umplutura, brânză telemea rasă, brânză de burduf şi ceva afumătură, poate fi kaiser sau chiar şuncă. Fâşiile de şuncă afumată sau kaiser se trec rapid în tigaie, să elimine un pic din grăsime, apoi se scot şi se amestecă cu brânzeturile.
Atenţie, nu folosiţi produse degresate, cumpăraţi brânza din piaţă, de la ţărani, e mai gustoasă şi mai sănătoasă.
Când mămăliga e răcorită, se iau bucăţi cam cât palma, se întind, se pune umplutură în mijloc şi se modelează, se formează bile care se ung cu puţin unt sau ulei şi se aşează pe grill, în cuptorul încins.
Ciobanii puneau bulzurile direct pe jar, ţăranii pe plita încinsă, noi le putem pune la cuptor sau, dacă avem, pe grătar.
Se lasă vreo 10 minute să se rumenească pe o parte, apoi le întoarcem şi le rumenim şi pe cealaltă parte, timp în care putem pregăti nişte ouă ochiuri, molcuţe, numai bune de pus deasupra sau lângă bulz.
Articol scris de Iuliana Zamfir