Camera pentru copii – un apartament miniatural, organizat inteligent de către adult

Banner Film Experience

amenajarea-camera-copiluluiCamera pentru copii este din multe puncte de vedere o provocare, pentru că acolo trebuie să se găsească totul: de la ceea ce îi este necesar copilului pentru igienă și confort, până la hăinuțe și jucării. Totul trebuie să fie la îndemână și funcțional.

Totodată să nu fie prea aglomerat ca să se poate face curățenie ușor,

Cu alte cuvinte trebuie să faci față provocării de a aranja o camera ca pe un apartament complet, dar în miniatură. Îți trebuie imaginație, economii serioase și un simț al organizării spațiului care te va ajuta să pui lucrurile la punct în așa fel încât să-ți faci viața cât mai simplă.

Mobilierul din camera copilului trebuie să fie pe verticală

Eusebiu Cărpiniș, specialist în design interior spune că ”mobilierul pentru camera copilului ar trebui să se desfășoare pe înălțime, paturile să fie supraetajate, iar locurile de depozitare sau birourile să fie în partea de jos a acestora. În felul acesta se va economisi spațiu, cu atât mai mult cu cât într-un apartament obișnuit camera copilului este de obicei cea mai mică.

Podelele trebuie să ofere condiții de confort și igienă, să poată fi ușor curățate și să confere protecție copilului mic în cazul în care cade sau se lovește. Există pardosele speciale pentru astfel de camere, în combinații diverse de culoare.”

Ideal este ca lumina din camera copilului să aibă intensitate reglabilă

”Nici iluminatul acestei încăperi speciale din casă nu trebuie neglijat spune specialistul. Lumina trebuie să fie slabă, eventual să se folosească un abajur. În primii ani de viață sunt foarte indicate lămpile cu lumină reglabilă, astfel încât să putem controla în orice moment, în funcție de activitatea copilului, nivelul de iluminat cel mai confortabil și mai liniștitor.”  

Psihologii spun că există câteva culori ideale pentru camera copilului

Este de preferat să achiziționezi mobilier în culori deschise, pastelate, dulci, alb, de ce nu?

Poți decora camera copilului cu picturi pe pereți, fie că te hotărăști s-o faci de unul singur fie ca apelezi la un profesionist. Cea mai simplă metodă ar fi aceea de a lipi colaje pe pereți.

Psihologii spun că există câteva culori preferabile pentru camera copilului: verdele ajută la liniștire, albastrul favorizează relaxarea, rozul aduce luminozitate și inspiră veselie, în timp ce portocaliul încălzește și stimulează activitatea intelectuală – punctează Cărpiniș.”

În amenajarea camerei pentru copii, părinții trebuie să țină cont de faptul că acolo își vor petrece toată copilăria, de la stadiul de bebeluși și până la majorat. Prin urmare această încăpere va suferi transformări succesive în concordanță cu încurajarea unei dezvoltări armonioase a acestora.

Vezi aici o galerie foto:

Interviu realizat de Laura Dumitrache

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + 20 =