Cancer la gât din cauza sexului oral! Cel mai mare risc, bărbații în jur de 40 de ani

Banner Film Experience

hpv-infectieToată lumea a rămas consternată atunci când cunoscutul actor Michael Douglas a făcut o mărturisire tulburător de intimă: ”Inițial am crezut că din cauza stresului produs de încarcerarea fiului meu am dezvoltat un cancer în gât. Dar nu s-a întâmplat din acest motiv, ci pentru că acest tip de boală este cauzată de HPV și se transmite prin cunnilingus.”

Uimitor declarație publică, nu?

Mai puțin frecvente decât alte tipuri de cancer totuși, cancerele din sfera ORL mai numite și cancere de cap și gât reprezintă 10-15% din totalul cancerelor și 4-5 % din totalul deceselor prin cancer/an – ne spune dr. Elena Roxana OsiacCentrul Medical Neolife – căreia i-am adresat rugămintea de a ne furniza mai multe lămuriri despre acest subiect și despre patologia malignă care interesează sfera ORL:

Alcoolul și tutunul, cei mai incriminați factori în cancerul de tip ORL

”Cel mai frecvent este carcinomul scuamos, aproximativ 90%, cu localizare în cavitatea orală  – limba, planșeu bucal, palat dur, mucoasa orală –  orofaringe, mai exact baza limbii, tonsile și palatul moale, laringe. Localizări mai puțin frecvente sunt nazofaringele, hipofaringele, cavitatea nazală, sinusurile feței și glandele salivare.

Dr. Osiac afirmă că ereditatea nu a fost dovedită a avea o influență în apariția cancerelor de cap și gât și că cei mai incriminați factori sunt alcoolul și tutunul și mai ales combinarea acestora, crescând riscul de dezvoltare a cancerului în aceste localizări de peste 40 de ori. Alți factori favorizanți sunt expunerea la radiațiile solare, la radiațiile X, infecția virală cu HPV – în cancerul orofaringian – și virusul Epstein-Barr în cancerul nazofaringian, igiena orală deficitară și leziunile orale repetate, microtraumatismele date de resturi dentare sau lucrări dentare necorespunzătoare.

Bărbații de 40 ani, cel mai mare risc în cancerul orofaringian

Cât despre infecția cu HPV – explică dr. Osiac – aceasta este incriminată și în dezvoltarea cancerului orofaringian, incluzând baza limbii și amigdalele palatine.  Avertismentul lansat de medici este nu atât creșterea frecvenței maladiei, cât schimbarea profilului patologic. În ultimele două decenii s-a constatat o înmulțire a tumorilor asociate cu infecția HPV. Riscul cel mai mare îl au bărbații în jurul vârstei de 40 de ani, nu neapărat fumători sau băutori. Concluzia este că, deși fumatul și alcoolul rămân factori clar determinanți în producerea cancerului orofaringian, totuși, incidența acestor tumori a scăzut din cauza atitudinii și măsurilor adoptate împotriva fumatului – accentuează specialistul și adaugă:

În schimb, în această perioadă, cancerul orofaringian asociat cu HPV a crescut, dublându-se la persoanele între 40 și 50 de ani. Este implicat, în primul rând, tipul HPV 16 dar și HPV 18, ambele incriminate în geneza cancerului de col uterin. Astfel, orice persoană care a avut mai mult de șase parteneri de sex oral are un mare risc de boală, iar infecția se contactează în jurul vârstei de 20 de ani, pentru că neoplasmul să fie descoperit în jur de 40 de ani. 

Cauza este deci, în mod evident, practicarea cu predilecție a sexului oral  și creșterea numărului de parteneri. Sexul oral se pare că este principalul mod de transmitere a HPV oral, deși cercetătorii nu pot exclude nici transmisia directă, orală – de exemplu prin sărut. Un nou studiu arată că implicarea HPV nu e legată de ceilalți doi factori cunoscuți ai carcinoamelor de la nivelul capului și gâtului: consumul excesiv de tutun și alcool.

Depistarea precoce, importantă în evoluția cancerului din zona ORL

Pentru că evoluția cancerelor din sfera ORL este de cele mai multe ori imprevizibilă, devine foarte importantă depistarea precoce, care este unul din cei mai importanți factori în evoluția ulterioară – avertizează specialistul de la Centrul Medical Neolife. Nu vă sfiiți să mergeți la medic pentru orice senzație persistentă și supărătoare în sfera ORL, ne îndeamnă dr. Osiac și argumentează:

Un cancer situat în zona orală și orofaringiană este mult mai ușor de văzut de către medic și chiar de către pacient dacă apare o senzație de disconfort sau durere, decât un cancer situat în hipofaringe care devine manifest la o dimensiune destul de mare.

Cancerele din nazofaringe, cavitatea nazală și sinusuri paranazale sunt de asemenea tardiv descoperite. Cancerul de laringe – etaj glotic, localizat pe corzile vocale, determină frecvent și destul de repede o răgușeală specifică numită și disfonie. Dacă aceasta persistă mai mult de 1-2 luni, este necesară o evaluare ORL rapidă pentru că poate fi vorba de un cancer de coardă vocală. Din păcate, de multe ori prima manifestare a unui cancer ORL este adenopatia metastatică laterocervicală, ceea ce înseamnă un stadiu evoluat al bolii.

Prin comparație cu alte tipuri de cancer evoluția neoplasmelor din sfera ORL depinde foarte mult de stadiul bolii, de histologia cancerului, de răspunsul la tratamentele complexe aplicate – chirurgie, chimioterapie, radioterapie. Dintre cancerele ORL cel mai bun prognostic îl are cancerul de laringe localizat glotic cu o supraviețuire la 5 ani de 90% dacă este depistat în stadiul I.

Simt nevoia să reiau și să accentuez că fumatul în combinație cu consumul de alcool – mai ales băuturi spirtoase – crește riscul de a dezvolta o neoplazie malignă la nivelul gurii și faringelui de până la 40 de ori și chiar am dezvoltat pe larg acest subiect într-un alt interviu acordat site-ului dumneavoastră (nota redacției: articolul la care se face referire este publicat aici). De asemenea, igiena dentară deficitară este și ea incriminată în apariția cancerului oral. Fiind foarte mulți factori implicați, cel mai bun lucru este să faceți controale periodice la medicul specialist și mai ales să nu amânați vizita când simptomele sunt persistente” – concluzionează dr. Osiac de la Centrul Medical Neolife.

Ești interesat de sănătatea aparatului respirator? Citește și articolul Virozele, mai frecvente primăvara. Ce măsuri trebuie să  iei tu și copilul tău pentru a le evita, publicat aici.

Dr. Elena Roxana Osiac te așteaptă la Centrul Medical Neolife pentru un control amănunțit în sfera ORL. Intră chiar acum pe www.neolife.ro și fă-ți o programare la call center 021 9230. Sediul clinicii se află în Bd. Ficusului 40, București.

Interviu realizat de Adriana Caranfil

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 4 =