Catacombele – urmele subterane ale creştinismului

Banner Film Experience

M-au atras de când am auzit de existenţa lor.

Nu era vorba de curiozitatea normală în faţa misterelor Romei, ci era dorinţa de a înţelege mai bine o epocă, dorinţa de a cunoaşte locurile unde se adunau, în ascuns, primii creştini ai lumii.

Aici erau, de fapt, galerii din care se extrăgea pământ pentru construcţiile Imperiului roman.

Şi, cum în Roma nu existau cimitire, primii creştini au ales să fie înmormântaţi aici, departe de ochii tuturor.

Erau simple morminte săpate în pământ, pe orizontal şi pe mai multe rânduri, acoperite cu lespezi de piatră.

Pentru o identificare mai uşoară, familia scrijelea pe piatră numele şi adăuga unul dintre simbolurile creştinismului: un peşte, monograma lui Isus, un porumbel sau o ancoră.

De ce peşte? Pentru că literele cuvântului grec ICHTYS reprezentau prescurtarea crezului lor: “Isus Christos –  Fiul lui Dumnezeu Salvator”!

Catacombele San Sebastiano, pe Via Appia, se extind pe trei nivele: galerii strâmte, întunecate, resturi de vieţi încremenite, semne ale faptului că tot aici se întâlneau pentru a se ruga împreună.

Era perioada prigoanei, a miilor de creştini ucişi doar pentru că se închinau  cu inima.

Se spune că Sfântul Petru fu sfătuit atunci să plece din Roma, să-şi salveze viaţa pentru binele altora. Lăsându-se înduplecat, într-o noapte adâncă, Sf. Petru ieşi din Roma chiar pe Via Appia. La un moment dat îl văzu pe Isus în faţa sa şi-l întrebă, mirat:

“  – Quo Vadis, Domine?” ( “Unde mergi, Doamne?”)

Isus îi răspunse că merge la Roma pentru a fi crucificat din nou.

Apostolul înţelese că greşea, se întoarse din drum… dar pe locul întâlnirii rămaseră urmele paşilor lui Isus.

Aceste urme, venerate de cei ce vor veni, sunt păstrate cu sfinţenie în interiorul Catedralei San Sebastiano, ridicată peste catacombe.

Locuri în care simţi efectiv teroarea timpurilor dar şi curajul celor care nu uitau să-şi semneze trecerea cu desenul unui porumbel.

Şi, cum prigoana împotriva creştinilor încă nu s-a sfârşit, cum nenumăraţi oameni sunt încă ucişi doar pentru că se roagă sau se-nchină altfel decât ceilalţi, o vizită la catacombe ne poate ajuta să pătrundem mai bine înţelesurile unei lumi nu atât de îndepărtate cum am crede.

Articol scris de Liliana Angheluța / foto D’Alessio Nicola


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. ghelbere elena says:

    Nu am vizitat nicio catacomba, nu cunosc subiectul dar imi place.

  2. (puiu)barbalata mirela says:

    Nu cunosc foarte multe despre acest subiect. Nu prea pot comenta. Poate ca o vizita la acele catacombe ar schimba ceva in sufletul oamenilor cu adevarat credinciosi, acelora care il au pe Dumnezeu in suflet. Dar fanaticii???? Sincer nu cred. Pe acestia nimic nu ii va indupleca, sufletul lor va fi mereu de piatra.
    Mi ap place sa vizitez Catedrala San Sebastiano dar pana atunci imi doresc sa pot vizita toata Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 2 =