Câte zile libere au românii în 2016?

Banner Film Experience

zile-libere-2016Trebuie să știi că zilele libere se acordă doar de către unităţile a căror activitate poate fi întreruptă, astfel încât producţia să nu aibă de suferit.

În cazul în care angajatorul este în imposibilitatea de a acorda aceste zile, ele vor fi plătite cu un bonus salarial de 100%.

Angajaţii care lucrează în domeniul alimentar sau în cel al transporturilor, în domeniul sanitar precum şi în alte domenii de strictă necesitate pentru întreaga populaţie, vor beneficia de zile libere ulterioare acestor sărbători legale, astfel încât absenţa lor de la locul de muncă să nu altereze desfăşurarea activităţilor.

Zile libere conform Codului Muncii, Legea 53/2003:

1 şi 2 ianuarie – începutul noului an

– prima şi a doua zi de Paşte – adică 1 şi 2 mai, deci coincide cu ziua liberă de 1 Mai

– prima şi a doua zi de Rusalii – adică pe 19 şi 20 iunie

– 15 august – Adormirea Maicii Domnului

– 30 noiembrie – Sfântul Andrei

– 1 decembrie – Ziua Naţională a României

– 25 şi 26 decembrie – Crăciunul

La acest moment, ziua de 24 ianuarie nu este considerate sărbătoare legală, deși vor fi cu siguranţă manifestări culturale, tradiţionale, legate de momentul istoric al Unirii din 1859.  

Angajaţii care fac parte din alte culte religioase recunoscute vor avea câte 2 zile libere pentru fiecare dintre sărbătorile anuale.


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. ghelbere elena says:

    Zilele libere sunt pe hartie ca in realitate nu exista. Daca cei de la ITM ar face controale in zilele declarate libere si-ar face planul de amenzi pe un an intreg. Asta de intampla la patroni nu la stat un personalul angajat are mult mai multe zile libere in realitate.

  2. Goleanu Anisoara says:

    Sant suficiente sarbatori legale si mult prea multe sarbatori religioase.Si noi, cand mai muncim? Azi nu se spala, maine nu ai voie sa faci una,poimaine n-ai voie sa faci alta…posturi lungi,mi se pare o libertate ciuntita.Daca s-ar respecta programul de lucru normal,omul si-ar organiza timpul liber mai eficient,ar fi odihnit si cu putere de munca mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + fifteen =