Ce este, de fapt, dieta mediteraneeană?

Banner Film Experience

Med-dietTermenul de dietă mediteraneeană este lansat prin 1950 când, în urma unui amplu studiu efectuat a lungul a două decenii pe mai mult de 12.000 de bărbați, s-a constatat că aceștia aveau o rată mică a problemelor cardiovasculare și o speranță de viață foarte ridicată.

Deși țările supuse studiului nu erau toate mediteraneene, s-au găsit elemente comune între dietele supuse studiului.

Iată care sunt acestea:

 • Fructe și legume proaspete, fasole, nuci, semințe, cereale integrale;
 • Ulei de măsline;
 • Pui în cantități moderate (atenție, studiul a fost făcut în anii ’50, astăzi recomandarea se referă la puiul crescut în gospodărie);
 • Ouă – în jur de 4 pe săptămână;
 • Zilnic, consum moderat de brânză și iaurt;
 • Consum moderat de vin care să însoțească mâncarea;
 • Foarte puțină carne roșie.

De atunci și până în prezent dieta mediteraneeană a câștigat din ce în ce mai mult teren și probabil că există date în sprijinul acesteia mai mult decât în cazul oricărui alt tip de dietă.

Concluziile lumii medicale și științifice converg spre convingerea că această dietă reduce riscurile de inimă atac și accident vascular cerebral.

Este considerată dieta inimii și poate fi o sursă de inspirație alimentară și pentru tine.

Articol scris de Andra Miron


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. o femeie says:

  daca studiem alimentatia romanului de alta data vom gasi aceleasi elemente:
  -vanat
  -legume si fructe
  -plante salbatice comestibile (vezi blogul ierburi uitate)
  -porcul se taia de Ignat si se impartea sa ajunga si vara la cosit ( 100kg cu tot cu oase se imparteau la 6-8 luni si insemna aprox. 10-15 kg pe luna la 5-10 persoane cat avea familie, adica 1-2 kg de carne, pe luna, de persoana).
  -ulei presat artizanat, pus peste alimente, nu prajit
  -gatit la ceaun, la foc mic
  -vaca nu o taiau, se tinea de lapte si apoi vanduta

  etc.
  Cine are rabdare poate cauta in arhive pozele cu taranii de la anii 1900: slabi si in camesa alba, ingrijiti.

 2. Tudorache Ionica Liliana says:

  Dieta mediteraneana nu lipseste organismul de ceea ce are nevoie zilnic. Este o dieta de preferat,hrana este variata si mancam suficient ,fara sa facem foame.Daca vrem sa slabim, trebuie sa facem si miscare, sa mancam suficient si sa asociem alimentele corect.

 3. Aghinitei Maria says:

  Dieta medieteraneeana este benefica pt. sanatatea noastra cardiaca si nu este greu de tinut. Se recomanda: fructe și legume proaspete, fasole, nuci, semințe, cereale integrale, ulei de masline, carne de pui (consum moderat, iaurt si branza (consum moderat),un pahar de vin , oua (4 bucati/saptamana). Sa respectam aceasta dieta pt. sanatatea noastra!

 4. spuma says:

  un regim alimentar echilibrat ne mentine sanatosi

 5. Anisoara Goleanu says:

  Dieta mediteraneana este foarte echilibrata, este mai usor de urmat, nu e scumpa si foarte accesibila. Poate deveni un mod de viata sanatos pentru fiecare dintre noi.

 6. Liliana Angheluţă says:

  Chiar zilele trecute vorbeam despre asta cu o doamnă din Italia. Îmi explica că, după terminarea războiului, era atât de multă sărăcie că, normal, lumea mânca legume şi verdeţuri. Aşa zisa dietă a fost mijloc de supravieţuire. Apoi au descoperit că era cu adevărat sănătoasă şi că o astfel de alimentaţie aduce beneficii pe termen lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × one =