Termenul de dietă mediteraneeană este lansat prin 1950 când, în urma unui amplu studiu efectuat a lungul a două decenii pe mai mult de 12.000 de bărbați, s-a constatat că aceștia aveau o rată mică a problemelor cardiovasculare și o speranță de viață foarte ridicată.
Deși țările supuse studiului nu erau toate mediteraneene, s-au găsit elemente comune între dietele supuse studiului.
Iată care sunt acestea:
- Fructe și legume proaspete, fasole, nuci, semințe, cereale integrale;
- Ulei de măsline;
- Pui în cantități moderate (atenție, studiul a fost făcut în anii ’50, astăzi recomandarea se referă la puiul crescut în gospodărie);
- Ouă – în jur de 4 pe săptămână;
- Zilnic, consum moderat de brânză și iaurt;
- Consum moderat de vin care să însoțească mâncarea;
- Foarte puțină carne roșie.
De atunci și până în prezent dieta mediteraneeană a câștigat din ce în ce mai mult teren și probabil că există date în sprijinul acesteia mai mult decât în cazul oricărui alt tip de dietă.
Concluziile lumii medicale și științifice converg spre convingerea că această dietă reduce riscurile de atac cardiovascular și accident vascular cerebral.
Este considerată dieta inimii și poate fi o sursă de inspirație alimentară și pentru tine.
Articol scris de Andra Miron