Ce este făina moartă? Cum se trăia acum 40 de ani şi cum se trăieşte acum?
Suntem înconjuraţi de chimicale, pământul pe care cultivăm grâul şi cartofii este otrăvit de substanţe menite să asigure o creştere rapidă, alimentele sunt procesate industrial şi îmbogăţite cu fel de fel de aditivi, spre o mai bună conservare.
Scopul este o producţie uriaşă în scurt timp, şi o fabricare la fel de rapidă a produselor care trebuie să dureze mai mult timp pe rafturi.
Odată, demult, oamenii mergeau la moara cea mai apropiată, duceau un sac de grâu, îl vărsau în pâlnia aceea uriaşă, asistau tăcuţi la măcinare şi plecau cu făina.
Acum mergem la magazin şi cumpărăm pâine albă, făină albă, ni se pare că tot ceea ce e alb e mai bun sau mai pufos. Şi da, pufos este, dar fără temei, a doua zi pâinea devine tare, sfărâmicioasă, pe când pâinea făcută în casă de bunicii noştri era bună şi peste o săptămână.
Cauza?
În procesul de măcinare industrial se elimină peste 35% din substanţele hrănitoare, se elimină acea coajă a bobului de grâu, deţinătoare a sărurilor minerale şi nu numai. Ceea ce rămâne, miezul, e în majoritate amidon, iată de ce pâinea obţinută este albă şi ni se pare bună.
E bună doar ca să ne umfle, să ne dea senzaţia de saţietate, dar hrănitoare nu este, asta e şi explicaţia faptului că mulţi oameni cumpără franzele şi până acasă deja mănâncă una pe drum, fără să le treacă însă foamea.
Fiind lipsită de energie vitală, cu un conţinut mai mult decât sărac în enzime, această făină nu e bună nici măcar la creşterea puilor de găină, ar muri, denutriţi, fără ca noi să ştim motivul.
Iată de ce Elveţia taxează producătorii de pâine albă, taxă care este “dăruită” producătorilor de pâine neagră sau integrală, iată de ce anumite ţări ale lumii au interzis prin lege adăugarea aditivilor de orice fel în pâinea industrială.
Şi totuşi noi continuăm să o consumăm, nefăcând altceva decât să aducem daune organismului, producând, eventual, intoleranţe alimentare.
Ce trebuie să facem? Să consumăm pâine integrală, fără a ne lăsa înşelaţi de etichetă, trebuie să vedem ce anume conţine,
deseori procentul de făină integrală este mic.
Pâinea integrală trebuie să fie compactă, nu pufoasă, altfel ne furăm singuri căciula.
Articol scris de Iuliana Zamfir