Ce este și cum se pregătește brânza haloumi

Banner Film Experience

branza-halloumiMulți au văzut în magazine, la raionul de lactate, o brânză numită halloumi, dar puțini au încercat-o. Poate pentru că nu știu cum se prepară și ce tip de specialitate este.

Ce este halloumia

Este o brânză de oaie – care conține și puțin lapte de capră și în mod excepțional poate conține și lapte de vacă –  tare, dură, care se înmoaie convenabil atunci când este suficient de bine încălzită. Născută și ridicată la rang de brânză tradițională în Cipru,  o poți regăsi și în Turcia, Liban, Israel și bineînțeles, în Grecia.

Cum se pregătește halloumi

Se pregătește simplu, punând-o pe grătarul încins,  dar uns în prealabil cu o pensulă înmuiată în ulei și se lasă până observi că face o crustă, lucru care se întâmplă cam în unul-două minute.

Ca sugestie de prezentare o poți tăia în batoane groase și poți pune deasupra ei oregano sau busuioc, ori o stropești cu ulei de măsline peste care râșnești piper roșu, fulgi de chili, sare.

O poți servi cu o salată tradițională de roșii, castraveți, ceapă, ardei sau în platouri mai dichisite cu felii de avocado, pe un pat de salată de năsturel, rucola sau valeriană stropit cu vinegretă.

Câtă grăsime, proteine și calorii conține brânza cipriotă halloumihalloumi

Nu încerca să consumi această brânză ca atare. Este pierdere de vreme și vei fi neplăcut surprins. Singurul mod în care dobândește savoare și gust este prin prăjire.

Este extrem de sățioasă: 100 g de brânză halloumi conţin cam 25 g de grăsime, 22 g de proteine şi are  320 de calorii. 

Articol scris de Ioana Dima


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. contra says:

    Imi inchipui cum pute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − one =