Slănina, aşa vor răspunde majoritatea, ştim cu toţii că grăsimile animale trebuie să fie evitate, ştim despre colesterolul mare şi despre bolile cardiovasculare care apar de foarte multe ori odată cu obezitatea.
Evităm grăsimile animale, înlăturăm fiecare pojghiţă, asta în timp ce turnăm în cratiţă ulei cu nemiluita.
Nu dăm prea multă atenţie uleiului pentru că, nu-i aşa, e vegetal. În concepţia noastră tot ce-i vegetal e bun chiar şi fără limită.
Dar nu este deloc aşa, uleiul este tot grăsime, chiar 100% deoarece nu conţine apă şi proteine, de aceea trebuie folosit şi el cu grijă, măsurat, aşa cum se făcea odată, când bătrânii puneau o lingură de ulei la o mâncare, nu mai mult!
Între timp am devenit nu doar neatenţi, ci şi risipitori cu propria sănătate. Mâncărurile care plutesc în ulei sunt dăunătoare pentru sănătate, la fel ca şi prăjelile sau anumite produse care conţin margarină – vegetală şi ea, de altfel.
Pe de altă parte, organismul are nevoie şi de grăsimi animale, este important să menţinem un nivel echilibrat al colesterolului, substanţă care formează membrana celulelor în procent de 50% şi care este foarte importantă pentru funcţionarea creierului.
Studiile reflectă faptul că o alimentaţie cu adevărat sănătoasă poate include grăsimi animale precum untul, smântâna şi slănina. Sunt dăunătoare doar acele grăsimi prelucrate la temperaturi înalte!
Rețetă de slănină de casă
Iată de ce vă prezentăm o reţetă de slănină neafumată, poate fi deci preparată de oricine nu are posibilitatea să monteze o afumătoare.
Jumătate kilogram de slănină tăiată în bucăţi potrivite se aşează într-un vas încăpător şi se toarnă deasupra saramură fierbinte, preparată dintr- un litru şi jumătate de apă, 200 grame sare de bucătărie, piper şi foi de dafin.
Se aşează deasupra o farfurie sau un capac, bucăţile de slănină trebuie să fie perfect acoperite de saramură.
După trei zile se scot şi se freacă cu usturoi, se pot tăvăli şi-n boia picantă sau afumată, după gust.
Câteva feliuţe de şuncă nu ne vor face rău, dimpotrivă, alimentaţia noastră trebuie să conţină şi grăsimi animale, acestea nu trebuie să fie în nici un chip înlăturate şi înlocuite complet de grăsimi vegetale.
Articol scris de Iuliana Zamfir