Suntem grijulii cu noi înşine, ţinem diete sau urmărim îngrijoraţi ridurile care apar, ne luăm creme pentru ten şi loţiuni pentru păr, dar despre sănătatea creierului nostru ne preocupăm prea puţin.
Încă din capul locului trebuie știut că alimentaţia corectă e crucială în buna funcţionare a acestui motor al corpului nostru.
Creierul este în continuă mişcare chiar şi când noi suntem în repaos. Are nevoie de multă energie, deci alimentaţia noastră trebuie să fie completă, fără exagerări care pot produce tulburări.
Ce să mănânci – sau nu – pentru un creier funcțional?
- consumul exagerat de carbohidraţi – pâine, paste, biscuiţi, cartofi etc – duce la creşterea nivelului de insulină. Apare senzaţia de somnolenţă şi incapacitatea de a fi ager în gândire;
- consumul exagerat de grăsimi animale – nu vorbim, deci, de consumul de peşte, bogat în Omega 3 – poate provoca arteroscleroză; arterele blocate generează accidente vasculare;
- carenţa de vitamina B12 – care se află în lapte, ouă şi carne – poate duce la distrugerea mielinei, învelişul celulelor nervoase. În timp îndelungat, carența acestei vitamine duce la demenţă şi schizofrenie;
- carenţa de vitamina B6 – aflată în orez, carne de pui, cereale etc. – afectează neurotransmiţătorii şi produce nervozitate, insomnie, oboseală;
- lipsa de acid folic – aflat în drojdie de bere, nuci, ficat, fasole – poate provoca stări depresive şi atacuri cerebrale;
- deficitul de fier – aflat în carne, peşte, dar şi mazăre, fasole sau cereale integrale – poate provoca oboseală, anemie şi chiar leziuni ale creierului;
- lipsa de magneziu – aflat în banane, nuci, peşte etc. – poate produce nervozitate, apatie şi chiar decesul.
Chiar dacă nu ne plac anumite produse trebuie să găsim echivalenţii nutriţionali şi energetici.
Nu e greu, trebuie doar ca atenția noastră să fie trează.
Articol scris de Iuliana Zamfir / Sursa foto: viata-buna.info