Giuseppe di Iorio este tânăr, dar este considerat cel mai bun chef al Romei, iar restaurantul Aroma, de lângă Coloseum, este atât de renumit încât aici vin să ia masa preşedinţi de ţară şi mari vedete ale lumii.
Richard Gere, Erdogan cu o gardă personală de aproape 100 de persoane, toţi înarmaţi şi suspicioşi, George Bush şi Morgan Freeman, nenumăraţi oaspeţi de seamă servesc masa la Aroma, medaliat cu Star Diamond Award şi posesor de stea Michelin.
L-am cunoscut acum doi ani, am vorbit vrute şi nevrute şi am rămas uimită de simplitatea sa şi de îndemnurile pe care, implicit, le lansa în cadrul discuţiei.
În primul rând, restaurantul e simplu, mesele acoperite cu faţă de masă albă şi, ca ornamente, vase cu rozmarin sau busuioc. Absolut totul este pregătit acolo, nu se cumpără nimic deja preparat, ci fac ei maioneza, cornurile, sosurile şi sucurile de fructe.
Pasta, marmelada şi sfânta pâine, totul e pregătit de chef şi de oamenii din echipă, într-o bucătărie micuţă şi luminoasă. Din interviul de mai jos și din cele care vor urma, veți remarca un om de o simplitate și o modestie speciale de la care avem cu toții ce învăța:
Cum a apărut pasiunea pentru bucătărie?
Când eram mic stăteam mereu pe lângă mama, o femeie căreia-i plăcea să gătească şi, cum eram mai mulţi fraţi, nu ne permiteam să cumpărăm multe lucruri, aşa că le pregăteam din fructele verii şi din legume.
Făceam sucuri de roşii, marmelade, pregăteam bunătăţi de tot felul iar eu o ajutam mereu. Duminica era ziua când mama pregătea pasta, făcea tăieţei de casă sau lasagna, iar sosul ragu era pregătit la foc lent din ziua precedentă. Aşa am început să-mi bag mâinile în făină, să descopăr că-mi place, să-mi doresc s-o fac ca meserie.
Un prânz la acest restaurant de lux costă enorm, îşi permit să vină aici doar anumiţi oameni din elită. Dar tu, în timpul liber, unde-ţi place să iei masa cu familia? Ce anume alegi?
Aleg simplitatea şi un menu cât mai natural, pot mânca oriunde, nu sunt adeptul luxului cu orice preţ, caut calitatea. Prefer să mănânc într-un mic restaurant care foloseşte ingrediente naturale şi care respectă reţetele. Pentru mine un stil de viaţă sănătos începe în farfurie, carnea, salata şi sosurile trebuie să aibă acel gust pe care-l simţeam când eram copil, în bucătăria mamei. De aceea şi restaurantul nostru cumpără produsele direct de la ţărani, avem contracte şi ni se asigură ouă, lapte şi verdeţuri proaspete.
Ce-nseamnă luxul pentru Giuseppe di Iorio?
Luxul nu-nseamnă să cheltui bani şi atât, ci să-i cheltui în folosul sănătăţii tale, să te bucuri de viaţă. Exact asta trebuie să facem, să ne plimbăm, să înnotăm, să ne hrănim bine, să ne relaxăm după munca istovitoare, să ne pregătim bunătăţi şi să le savurăm, considerând că simplitatea, în tot ceea ce facem, e luxul cel mai mare.
Interviu realizat de Liliana Angheluță