Cu mii de ani în urmă îl numeau “aurul negru”!
Planta agăţătoare ajunge până la şase metri şi îşi expune păstăile pline cu seminţe, verzi la început, maronii spre negru în momentul coacerii.
Descoperit de Alexandru cel Mare în teritoriile cucerite din Asia, piperul a devenit cel mai folosit condiment, după sare.
Sunt mai multe tipuri de piper în comerţ, dar derivă, în principal, de la aceeaşi plantă, diferenţa o face momentul culegerii.
Cel verde provine din păstăi imature, boabele sunt tratate pentru e rămâne verzi, cel alb provine din boabe mature dar lăsate la muiat, în apă, pentru a pierde în mod natural coaja, iar cel negru provine din boabe mature şi netratate.
Proprietățile medicale și nutritive ale piperului
Folosim piperul aproape zilnic, dar nu toată lumea cunoaşte proprietăţile sale şi modul în care ajută ne ajută organismul.
În primul rând determină o absorbţie mai bună a elementelor nutritive, de exemplu curcuma eliberează potenţialul său antioxidant în combinaţie cu un pic de piper:
- Stimulează metabolismul şi este indicat în curele de slăbire sau pentru combaterea diabetului.
- Stimulează digestia, conţine piperina, o substanţă alcaloidă care măreşte producţia de suc gastric şi de salivă. Tocmai de aceea, piperul nu este indicat celor care suferă de ulcer, colite sau gastrite, irită mucoasele.
- Facilitează depurarea organismului, elimină aerofagia şi ajută la încetinirea ritmului de îmbătrânire a celulelor, datorită proprietăţilor sale antioxidante.
- Are efect analgezic şi antiinflamator, precum şi proprietăţi diuretice.
- Este bogat în potasiu, calciu şi fosfor.
- Are proprietăţi antiseptice şi expectorante, iată de ce în medicina populară se adaugă piper în vinul fiert pentru a combate răceala.
În prezent se studiază rolul important al piperinei în combaterea depresiei şi a bolilor neuro-degenerative, s-au obţinut deja rezultate importante în combinaţie cu zinc, curcuma şi Omega 3.
În medicina chineză este indicat pentru cazurile de diaree, digestie dificilă şi intoxicaţii alimentare.
Bineînţeles, piperul trebuie să fie folosit mereu cu economie pentru că irită mucoasele.
Articol scris de Iuliana Zamfir