Se pare că reţeta nu e deloc suedeză, dar nu mai contează. Lumea le cunoaşte de la Ikea, unii se duc special acolo să le mănânce, sunt gustoase şi ieftine, aşa că originea reţetei interesează mai puţin.
Faimoasele köttbullar se pot pregăti uşor şi acasă, important e să avem toate ingredientele, se ştie că un simplu condiment poate schimba gustul şi parfumul unei mâncări.
Ingrediente pentru köttbullar
- 250 grame carne de porc tocată
- 250 grame carne de viţel tocată
- ceapă mai mică, albă
- o linguriţă de muştar
- un ou
- 100 grame pesmet
- 100 ml lapte
- un praf de nucşoară
- ienibahar, sare, piper, un praf de zahăr
- unt pentru frigere
Modul de preparare al chifteluțelor Ikea
- se amestecă laptele cu pesmetul într-o crăticioară şi se lasă în repaos 10 minute, astfel încât pesmetul să absoarbă lichidul;
- se taie ceapa şi se înăbuşă în unt, la foc mic, nu trebuie să se rumenească;
- se sărează carnea şi se adaugă în vasul care conţine pesmetul înmuiat în lapte;
- toate celelalte ingrediente, adică oul şi mirodeniile se adaugă peste ceapa înăbuşiră şi se amestecă bine, apoi se adaugă peste carne;
- se unesc cele două compoziţii, se amestecă bine şi, dacă e nevoie, se mai adaugă un pic de lapte, dacă rezultatul e prea moale, se poate adăuga un pic de pesmet;
- se formează bile potrivite ca dimensiune, aşezaţi-le pe un fund din lemn udat cu apă şi prăjiţi-le câte puţine într-o tigaie cu unt.
Pentru sosul faimos al chiftelelor suedeze se călesc două linguri de făină într-o lingură de unt, se adaugă 400 ml supă de vită şi se lasă la fiert vreo trei minute, amestecând până când sosul devine dens.
La final se stinge focul și se adaugă două linguri de gem de afine/merișoare sau se servește langa. Chifteluţele se aşează în sos sau se pot servi separat, după gust şi plăcere.
Articol scris de Iuliana Zamfir