City break la Budapesta

Banner Film Experience

budapesta

Budapesta este unul dintre importantele noduri feroviare din Europa Centrală, centrul sistemului de șosele al Ungariei și una dintre cele mai frumoase capitale europene, la doar o oră distanță de București cu avionul.

Dunărea, bine exploatată comercial și administrativ, împarte orașul în două: Buda, zona de locuit și Pesta, inima administrativă, comercială și industrială a orașului.
Mulți români ignoră frumusețea specială a Budapestei și preferă să viziteze alte orașe, mai bine marketate turistic. Dar Budapesta este una dintre cele mai bune opțiuni pentru că are de toate: lux și istorie, tradiție și noutate, entertainment și cultură.

Budapesta deține o sumedenie de parcuri, unele dintre cele frumoase mai din Europa, oaze mirifice de relaxare, liniște și verdeață în tumultul orașului. O amintire minunată pe care ți-o va lăsa Budapesta este reprezentată de plimbarea pe Dunărea care desparte orașul în Buda și Pesta. Nici un turist care se respectă nu poată rata mini-croaziera, mai ieftină dacă se desfășoară ziua, mai scumpă, dar mai luxoasă pe timp de seară. În preț intră și șampania care însoțește mâncarea ce va fi servită pe punte.

Budapesta abundă de clădiri spectaculoase prin vechime, somptuozitate și spendoare. Castelul Buda, de exemplu, mai numit și Palatul Regal este declarat monument UNESCO, încă din 1987. Castelul a fost când un răsfățat al istoriei, când o victimă, și a fost traversat de stilurile gotic, renascentist și baroc, succesiv. Acesta adăpostește și trei dintre cele mai faimoase muzee ale capitalei, dintre care îți recomand să-l vizitezi pe cel de istorie.

O altă clădire superbă este Palatul Parlamentului a treia că mărime din lume, cu aproape 700 de camere. Clădirea este vizibilă în toată splendoarea sa dinspre Dunăre, atunci când vei face croaziera despre care ți-am vorbit anterior. O poți vizita dacă achiziționezi un tur cu ghid, dar ar fi bine să faci o rezervare în avans.

În vasta suprafața oferită de Bazilica Sfântul Ștefan pot încăpea peste 8000 de oameni, dar nu prin acest fapt este celebra clădirea. Remarcabil pentru conștiința creștină este faptul că adăpostește cea mai sacră relicvă: mână dreaptă a Sfântului Ștefan. Dacă vizitezi basilica între iulie și octombrie, după orele 18 seară, te-ai putea bucura de splendidele concerte de muzică ce au loc aici, acustica fiind excelentă.

Shopping și dulcegării

Brandurile de top și mainstream își etalează mărfurile pe nu mai puțin celebra stradă, Vaci Uta. Îți poți petrece mai bine de o jumătate de zi pierdut printre magazine, după care, la o cafea, poți savura atmosferă burgheză a orașului. La ora prânzului, aromele îmbietoare te fac să te oprești la unul dintre restaurantele tradiționale. Gulașul este un “must”, dar și o mâncarea grea: ceapa, cartofii și carnea plutesc într-un sos gros, bine condimentat cu boia, iar porția are dimensiuni impresionante. Nu încerca să-i reziști acestui fel de mâncare, căci ar însemna să refuzi chiar spiritul acestui popor. Toate mâncărurile conțin din belșug, ceapă, usturoi, dar mai ales, ardei și roșii. Este o bucătărie complexă, ca și cea românească, plină de arome balcanice. Meniurile conțin carne pe săturate: porc, pui, vânat, rață, gâscă, dar și multe condimente, puțin folosite în bucătăria românească, cum ar fi, de exemplu, chimenul și coriandrul. Bune de tot sunt și prăjiturile cu mac din abundență, cărora nu le-am dat nici o șansa la prima vedere, dar care m-au cucerit prin gust și cremozitate. Ca turist, vei fi ademenit de langoși, o plăcintă prăjită în ulei și servită cu smântâna și cașcaval, scăldată în arome de usturoi, pe care o poți cumpăra proaspăt preparată de la chioșcurile stradale. Evident, dacă ești în Ungaria, deschizi masa cu o palincă ungurească, iar felurile de mâncare le însoțești cu un vin Tokaj.

Iubesc dulciurile, sunt marea mea slăbiciune. Cum aș fi putut să ratez, în atare condiții, Muzeul Marțipanului, în care absolut totul este realizat din acest ingredient de bază al cofetăriei austro-ungare. Muzeul este lângă Bastionul Pescarilor și conține mii de produse de cofetărie, ori personaje de poveste sau desene animate, ba chiar clădiri emblematice din Budapesta sau Ungaria, îmbrăcate în marțipan. Prețurile nu sunt chiar mici, dar dacă ești ca mine, vei luă scofeturi și diverse dulcegării la pachet și le vei ronțăi cu plăcere.

Relaxare și spa

Budapesta mi-a rămas la suflet și pentru nenumăratele posibilități de a-ți petrece timpul în spa-urile locale. De fapt, Ungaria, în integralitatea sa, este populată de băi și fântâni, unele atât de vechi încât datează de pe vremea românilor. Ei bine, că o iubitoare de spa ce mă știți, m-am cazat la Ramada, special pentru a mă bucura de Aquaworldul de aici, despre care se zice că e cel mai mare din Europa. De la piscina cu valuri până la zona de surfing, nici o distracție acvatică nu lipsește. Vară este o gălăgie de nedescris, iar țipetele de bucurie ale copiilor răsuna în tot resortul. Dacă vrei să te bucuri de relaxare și liniște, atunci optează pentru zona de piscine destinată clienților, în care poți beneficia și de masaj, saună, jacuzzi, etc.

Budapesta, supranumită “Regina Dunării” este și o destinație culturală. Dacă vei alege un city-break pe la jumătatea lunii martie, de pildă, ai toate șansele să descoperi cel mai important eveniment cultural din Ungaria care se desfășoară de 32 de ani, Festivalul Primăverii. Ai privilegiul de a asculta mari soliști, concerte de muzică clasică, spectacole de jazz, teatru și dans. Serile se încheie spectaculos, cu o orgie de artificii.

Indiferent de momentul anului în care o alegi, Budapesta ți se va oferi ca o capitală sofisticată și o destinație turistică de prima mărime. Trece-o în agenda călătoriilor tale, pentru a te convinge singur de frumusețea și unicitatea sa!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

12 Responses

 1. kamy kamytza says:

  Budapesta este plină de secrete care aşteaptă să fie descoperite, locuri ascunse ce merită explorate şi vechi locuri preferate de revăzut. Aceste este oraşul în care plictisul nu îşi are locul.

 2. Aghinitei Maria says:

  Budapesta este un oras frumos ,strabatut de Dunare cu vestigii istorice, merita vizitat, dar multi romani ocolesc locatia, datorita tratamentul discriminatoriu aplicat turistilor romani! 🙁

 3. Goleanu Anisoara says:

  Budapesta este un oras binecuvantat cu o asezare geografica minunata dar si cu o administrare fericita a obiectivelor turistice.Turistul este placut impresionat de atmosfera primitoare, de curatenia orasului, de obiectivele turistice bine puse in valoare si de gustoasa mancare traditionala.Nu e departe de Bucuresti dar, edilii unguri stiu mai bine ca noi sa puna in valoare tot ce are orasul mai frumos si mai interesant si au si cu ce.

 4. Agache Lucica says:

  Budapesta este una din cele mai frumoase capitale europene.Detine parcuri,oaze mirifice,verdeata si multa liniste.Ajuns in Budapesta,orice turist nu ar rata o mini-croaziera pe Dunare.
  Multe cladiri spectaculoase-Castelul Buda,numit si Castelul Regal declarat Monument UNESCO,Palatul Parlamentului.Ca turist te poti bucura de o vacanta de vis bucurandu-se de toate placerile,bunatatile si linistea acestei zone.Budapesta este numita si Regina Dunarii,este o destinatie culturala,o destinatie turistica de prima marime.

 5. suzana suzy says:

  Nici un turist care se respectă nu poată rata mini-croaziera, mai ieftină dacă se desfășoară ziua, mai scumpă, dar mai luxoasă pe timp de seară.

 6. LEONTE INA says:

  Budapesta… o trec in lista locurilor de vizitat! 🙂

 7. spuma says:

  MI-AR PLACE SA O VIZITEZ

 8. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  o locatie minunata, mi-ar place sa o vizitez.

 9. Ioan Teudan says:

  Am fost la Budapesta de mai multe ori decat la bucuresti , traiasca Attila !

 10. Barascu Violeta Ramona says:

  Am trecut-o pe lista destinatiilor turistice si sper sa ajung cat mai repede.

 11. webadmin says:

  comentariu test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 − 1 =