Controversă. Ce e mai bun: oul de prepeliță sau de găină?

Banner Film Experience

controversa. care e mai bun. AQUIAHORAÎn ciuda dimensiunii lor minuscule, ouăle de prepeliță au detronat în ultimii ani oul de găină.

Există un întreg folclor, dar și studii cu privire la curele cu ouă de prepeliță, despre care se spune că aduc nenumărate beneficii. Datorită publicității făcute, ouăle de prepeliță se găsesc astăzi în supermarketuri sau pot fi cumpărate direct de la producători.  Cu alte cuvinte sunt la îndemână.

Am întrebat-o pe doctor Elena Popa, nutriționist AQUI AHORA, care dintre cele două variante sunt preferabile pentru sănătate.

Iată ce ne-a răspuns:

’’O să fiu directă așa cum sunt de obicei și o să vă spun că aceasta e o falsă problemă. După ce decenii întregi oul a fost incriminat în creșterea colesterolului, acum s-a ajuns la un punct de vedere echilibrat, motivat totuși de studii recente foarte serioase, care restaurează rolul oului în alimentația noastră.

E adevărat că ouăle de prepeliță conțin mai mulți nutrienți decât cele de găină, dar și acestea din urmă punctează la alte capitole, printre care și colesterolul. Din punctul meu de vedere, important este să consumăm ouă, nu contează ca sunt de găină sau de prepeliță, întrucât ambele tipuri bifează aproximativ egal la capitolul avantaje/dezavantaje.’’

Astfel, oul de prepeliță conține 140% vitamina B1, comparativ cu 50 % cu cea găsită în oul de găină. În plus, ouăle de prepeliță au de cinci ori mai mult fier și potasiu decât celelalte. Ouăle de găină pot produce alergii spre deosebire de cele de prepeliță despre care nu s-au raportat genul acesta de probleme, însă ambele sunt importante pentru memorie, sistem imunitar și sistem nervos.

Oul de prepeliță este mai bogat în fosfor și calciu decât cel de găină, două elemente absolut necesare femeilor și copiilor, fiind implicate în multe procese celulare. De mii de ani acesta este folosit în medicina chineză pentru vindecarea rinitelor, astmului, febra fânului și pentru sănătatea pielii, de aceea principiile sale se regăsesc în multe produse cosmetice pentru față și păr.

Oul de găină este și el o bună sursă de proteine, seleniu, vitamina B 12 și fosfor, benefic în artrită și osteoartită și meține sănătoase unghiile și părul.

Aquiahora

Coaja oului de prepeliță este mai groasă decât a celui de găină, ceea ce le face mai puțin expuse atacului bacteriilor, spre deosebire de cel de găină, vulnerabil la contaminarea cu Salmonella.

Ca să concluzionez, voi recomanda consumul de ouă, fie ele de găină sau de prepeliță, pentru proteinele și vitaminele conținute, dar cu măsură!

Recomand să fie mâncate îndeosebi la micul dejun moi sau tari – sau omletă dar cu legume, nu cu carne sau șuncă – și mai rar la prânz, niciodată seara.’’

Articol scris de Adriana Caranfil

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

4 Responses

 1. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  si mie imi plac mai mult ouale de prepelita si pe langa faptul ca sunt gustoase contin si vitamine.

 2. spuma says:

  AM FOLOSIT CA SI TRATAMENT PT FIER PT FETITA SI SUNT DE SUCCES

 3. Lamiita Durac says:

  Nu am mancat niciodata oua de prepelita , nu mi-am facut inca un scop din asta dar probabil voi consuma la un moment dat macar de curiozitate . In rest …. consum oua frecvent cate un ou pe zi de obicei fiert , dimineata ….. E satios , gustos si calorii nu prea multe ptr masa de dimineata .

 4. Ana Prisacaru says:

  Iubesc sa mananc omleta si ochiuri la micul dejun. Folosesc ouale de gaina fara sa fac abuz de ele. De prepeplita nu am incercat pana acum dar nu e tarziu niciodata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − three =