În ciuda dimensiunii lor minuscule, ouăle de prepeliță au detronat în ultimii ani oul de găină.
Există un întreg folclor, dar și studii cu privire la curele cu ouă de prepeliță, despre care se spune că aduc nenumărate beneficii. Datorită publicității făcute, ouăle de prepeliță se găsesc astăzi în supermarketuri sau pot fi cumpărate direct de la producători. Cu alte cuvinte sunt la îndemână.
Am întrebat-o pe doctor Elena Popa, nutriționist AQUI AHORA, care dintre cele două variante sunt preferabile pentru sănătate.
Iată ce ne-a răspuns:
’’O să fiu directă așa cum sunt de obicei și o să vă spun că aceasta e o falsă problemă. După ce decenii întregi oul a fost incriminat în creșterea colesterolului, acum s-a ajuns la un punct de vedere echilibrat, motivat totuși de studii recente foarte serioase, care restaurează rolul oului în alimentația noastră.
E adevărat că ouăle de prepeliță conțin mai mulți nutrienți decât cele de găină, dar și acestea din urmă punctează la alte capitole, printre care și colesterolul. Din punctul meu de vedere, important este să consumăm ouă, nu contează ca sunt de găină sau de prepeliță, întrucât ambele tipuri bifează aproximativ egal la capitolul avantaje/dezavantaje.’’
Astfel, oul de prepeliță conține 140% vitamina B1, comparativ cu 50 % cu cea găsită în oul de găină. În plus, ouăle de prepeliță au de cinci ori mai mult fier și potasiu decât celelalte. Ouăle de găină pot produce alergii spre deosebire de cele de prepeliță despre care nu s-au raportat genul acesta de probleme, însă ambele sunt importante pentru memorie, sistem imunitar și sistem nervos.
Oul de prepeliță este mai bogat în fosfor și calciu decât cel de găină, două elemente absolut necesare femeilor și copiilor, fiind implicate în multe procese celulare. De mii de ani acesta este folosit în medicina chineză pentru vindecarea rinitelor, astmului, febra fânului și pentru sănătatea pielii, de aceea principiile sale se regăsesc în multe produse cosmetice pentru față și păr.
Oul de găină este și el o bună sursă de proteine, seleniu, vitamina B 12 și fosfor, benefic în artrită și osteoartită și meține sănătoase unghiile și părul.
Coaja oului de prepeliță este mai groasă decât a celui de găină, ceea ce le face mai puțin expuse atacului bacteriilor, spre deosebire de cel de găină, vulnerabil la contaminarea cu Salmonella.
Ca să concluzionez, voi recomanda consumul de ouă, fie ele de găină sau de prepeliță, pentru proteinele și vitaminele conținute, dar cu măsură!
Recomand să fie mâncate îndeosebi la micul dejun moi sau tari – sau omletă dar cu legume, nu cu carne sau șuncă – și mai rar la prânz, niciodată seara.’’
Articol scris de Adriana Caranfil