Copilul tău are dureri de cap persistente? Asigură-te că nu e o tumoră cerebrală

Banner Film Experience

tumora copilDurerile de cap, greața, vărsăturile, starea de somnolență și chiar apatia sunt indicii demne de luat în seamă atunci când le observi la copilul tău, indiferent de vârsta acestuia – spune doctorul neurochirurg Felix BreharCentrul Medical Neolife. Aceste simptome se pot datora și altor cauze, medicale sau nu, dar dacă nu au un caracter episodic ci persistent, se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp, să spunem mai mult de două săptămâni și sunt rezistente la tratament, atunci un examen computer tomograf sau mai bine o investigatie de tip rezonanța magnetică cerebrală – mai exactă și mai puțin dăunătoare întrucât nu utilizează radiații X – se impune de la sine! – precizează acesta.

De ce apar tumorile cerebrale la copii?

Dr.  Felix Brehar ne explică:

Tumorile cerebrale pot fi prezente de la copilul nou-născut până la adolescent. Cu cât copilul este mai mic însă, cu atât tumora poate fi mai agresivă.  

În cele mai multe cazuri, tumorile cerebrale vin pe filieră genetică. Riscul de a dezvolta patologii canceroase pe sistemul nervos central este mult mai mare atunci când se identifică în familia pacientului boli genetice predispozante. Periculoase sunt și substanțele chimice, poluarea și, din punctul meu de vedere, alimentația. Practic, este extrem de important tot ce face mama pe perioada sarcinii, precum și multitudinea de factori de stres chimic, fizic sau alimentar la care se supune.

Gliomul si Meduloblastomul, printre cele mai agresive tumori la copil

Cel mai comun tip de tumoră primară cerebrală, atât la persoanele adulte cât și la adolescenți și copii, dar și cel mai agresiv, este gliomul, care se dezvoltă din celulele gliale. Poate fi un astrocitom – boală la care presiunea intracraniană crescută generează dureri de cap, vărsături și probleme de echilibru, poate fi un gliom de trunchi cerebral, o patologie gravă care apare cel mai frecvent la copii și generează probleme la mers si pareze de nervi cranieni, după cum poate fi și un gliom al nervului optic, o afecțiune greu de tratat din cauza ariei sensibile de localizare.

În cazul adulților, incidența metastazelor cerebrale  – tumori cerebrale secundare cu origine în cancere localizate în alte zone ale organismului: cancer pulmonar, cancer de sân, cancer de colon, etc – a crescut constant în ultimile decenii, ajungând să întreacă sub aspectul frecvenței tumorile cerebrale primare (glioamele).

Biopsia cerebrală stereotactică, cea mai puțin invazivă metodă de diagnostic corect

Asistent universitar dr. Felix Brehar este unul dintre puținii specialiști,  – mai puțini decât degetele de la o mână – supraspecializat în Germania pe această procedură minim invazivă.

Iată ce lămuriri ne dă interlocutorul nostru:Felix Brehar -Neolife

Cel mai important gest în abordarea medicală a adultului și a copilului cu tumoră cerebrală este punerea unui diagnostic corect cât mai rapid. În economia acestui fapt, biopsia cerebrală stereotactică – pe care Centrul Medical Neolife o oferă pacienților săi  – este standardul de aur în abordarea medicală a tumorilor cerebrale. Este o procedură cu o rată de succes și cu un un grad de precizie asupra diagnosticului de 99%!

Aș vrea să insist din capul locului asupra faptului că NUMAI un diagnostic corect  generează cea mai adecvată decizie și schemă ulterioară de tratament, mulată perfect pe problemele specifice patologiei pacientului. În această ordine de idei, biopsia cerebrală stereotactică servește perfect acestui scop!

Doresc să menționez că această procedură – în mod cert viitorul în neurochirurgie – scutește pacientul de riscuri inutile și contribuie direct la calitatea vieții post-intervenție – spune dr. Felix Brehar. Este o procedură de mare finețe care durează 2-3 ore sau mai mult,  în funcție de asigurarea logisticii necesare.

Tratamentul ulterior depinde de tipul histo-patologic, dimensiunea și poziția tumorii și cuprinde radioterapia si chimioterapia, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte, principiul călăuzitor fiind acela de a se proteja țesutul nervos apropiat tumorii. Decizia pentru tratamentul personalizat aparține echipei multidisciplinare de la Neolife sau altfel spus tumor-boardului, echipă din care fac și eu parte – punctează dr. Felix Brehar.

Poate fi prevenit cancerul cerebral?

Nu există propriu-zis o modalitate de a preveni cancerul cerebral – menționează interlocutorul nostru. Tocmai de aceea, a pune un diagnostic precoce și cu maximă acuratețe, este cel mai important gest medical posibil!

Ca părinți, trebuie să fim permanent în alertă atunci când este vorba despre copii noștri, indiferent de vârstă. Dacă Doamne-ferește este o tumora cerebrală fiecare zi de întârziere poate să conteze enorm, prin urmare adresarea către medicul de familie și apoi către medicul specialist este crucială, conchide interlocutorul nostru.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. barbalata mirela says:

    Nu am copii dar este bine de stiut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 2 =