Părinții mei nu m-au lăsat să fac mofturi la mâncare, uneori îmi aminteau de cazul unei fetiţe de pe strada noastră care refuza carnea, laptele, legumele şi părinţii ei o lăsau în pace, dându-i mereu ceea ce dorea.
Cum fetiţa dorea doar prăjituri, cam asta primea, în final, la doar patru ani, era atât de anemică încât făcu leucemie şi plecă din lumea asta.
Ulterior am aflat că, de fapt, leucemia are ca efect anemia severă, prin scăderea numărului de globule roşii, dar, cum lucrurile sunt asociate, eram îndemnată să mănânc de toate şi nu exista să spun la masă că ceva anume nu-mi place, trebuia să mănânc oricum, chiar şi din respect pentru munca mamei.
La fel am procedat şi eu când am devenit mamă, numai că nu impuneam, ci le explicam copiilor ce vitamine au anumite alimente.
Când încercau să dea deoparte zarzavatul din ciorbă le povesteam despre vitaminele C, B şi K din ardei, când nu voiau brânză le spuneam despre importanţa calciului pentru oase şi, încet încet, au ajuns să-mi spună ele mie ce anume e bun pentru sănătate.
Totul trebuie să fie echilibrat, nu se poate exclude nimic din alimentaţie, nici carnea dar nici legumele, nici fasolea dar nici laptele. Copilul trebuie educat de mic să nu facă mofturi, iar părinţii nu trebuie să cedeze, oferind doar ceea ce el îşi doreşte.
Dacă, de exemplu, nu-i place mazărea şi se preface că s-a săturat deja cu primul fel, porţia lui va fi pusă deoparte şi i se va oferi mai târziu, săltând chiar gustarea dintre mese, pentru a nu-i da ocazia să spună că nu-i este foame.
Pe de altă parte, porţia de hrană a unui copil e în jur de 40% faţă de cea a unui adult, deci, pentru a fi siguri că alimentaţia e diversificată, va trebui să nu exagerăm, să nu-i umplem farfuria cu ciorbă şi apoi să ne supărăm că nu mai vrea sau nu mai poate să mănânce carnea.
Anemiile severe care apar ca urmare a unor greşeli de alimentaţie se manifestă prin oboseala cronică, lipsa poftei de mâncare, senzaţie de frig, mâini şi picioare rece, paloare, dificultate de concentrare.
Dar cel mai grav este că pot apare bolile cardiovasculare.
Datorită lipsei de oxigen în ţesuturi, inima trebuie să lucreze la capacitate maximă pentru a suplini lipsa hemoglobinei, motiv pentru care un procent de 40 – 60% dintre persoanele care sunt anemice pot suferi de atacuri de cord sau de alte boli grave ale inimii.
Iată de ce este important să ne învăţăm copiii să se hrănească corect. Astfel, vor deveni adulţi sănătoşi, capabili să înfrunte viaţa cu energie şi siguranţă.
Articol scris de Victoria Sărmășan