În 20 de ani, 80% din populație va locui în mediul urban.
Este o provocare fără margini atât pentru guverne cât și pentru agricultura mondială, așa că se caută variante noi de producție capabile să hrănească o omenire în continuă creștere.
Timp de mii de ani populații întregi au făcut agricultură în straturi verticale. S-a pornit de la această idee și s-a ajuns la soluția de a se produce fructe și legume în interiorul clădirilor. Deși ideea nu e nouă, interesul pentru genul acesta de cercetare abia acum este foarte ridicat. Primele experimente de succes au fost deja confirmate.
Grâul, salata verde sau roșiile pot fi cultivate mulțumitor și eficient în interior și vor fi hrănite cu lumină artificială la un cost destul de competitiv. De asemenea, mediul este mai protejat și dezvoltarea mai durabilă.
S-au făcut deja primele calcule: doar o singură fermă cu 30 de etaje ar putea hrăni 50.000 de oameni, fără a depinde de temperatură sau precipitații!
’’Un fermier de interior nu se roagă să plouă – spun cercetătorii – pentru că unele dintre tehnologiile folosite sunt aeroponice și hidroponice. Cu alte cuvinte nu se utilizează pământ, ci aer sau apă impregnată cu minerale. Nu vom mai depinde de capriciile naturii, iar clima în continuă schimbare nu va mai afecta în nici un fel culturile obținute astfel!’’
Doar 5 ani sunt necesari – spun oamenii de știință olandezi și americani care acum au construit primele ferme verticale și culeg roadele – pentru a veni cu o soluție completă pentru agricultura de interior.
Legumele crescute pe ziduri vor fi hrana noastră de mâine.
Obținute cu costuri mici și productivitate mare, acestea vor fi ingredientele ce vor ajunge în bucătăriile celor ce locuiesc în orașele mari, indiferent de continent sau țară.
Articol scris de Ada Chiriță / sursa foto. pnchydroponics.com