David a fost ucis… dar nu, criminalul nu era român!

Banner Film Experience

David Raggi ar fi trebuit să împlinească 27 de ani în curând.

N-a fost să fie.

Era un tânăr la locul lui, cu suflet şi idealuri. Lucra ca voluntar pe ambulanţele de Cruce Roşie şi studia.

S-a aflat în momentul nepotrivit într-un loc nepotrivit, adică exact când un alt tânăr, fără idealuri şi fără suflet, ieşi dintr-un bar, însângerat, cu o sticlă spartă în mână.

David nu avu altă vină decât că îi ieşi în cale.

Prima ştire era că un beţiv a tăiat jugulara unui tânăr italian. Mi-a stat inima pentru acea viaţă curmată neaşteptat şi nedrept. Primul gând a fost să verific apoi dacă asasinul era român. Nu, era marocan.

Mă ruşinez de fiecare dată când vreun român fură, tâlhăreşte, ucide!

Mi se pune o pată pe suflet, simt nevoia să mă justific, să spun că eu nu sunt aşa, dar simt privirile bănuitoare ale unora. Pentru că e foarte uşor ca o tragedie, într-o ţară plină de emigranţi, să se transforme într-o mişcare rasistă, într-o campanie de ură.

Acum, după asasinarea lui David, mi-a fost ruşine pentru noi toţi, pentru toţi emigranţii.

E urât, e foarte urât! Milioane de oameni care muncesc şi-şi văd de treaba lor se simt puşi la colţ de gestul violent al unuia.

Tatăl lui David a primit o delegaţie de marocani din oraş, oameni ruşinaţi care au prezentat condoleanţe familiei şi au exprimat teama că vor fi şi ei judecaţi greşit.

Dar el, cu lacrimi în ochi, a spus că un neam nu poate fi judecat pentru fapta unui singur om şi că nu va accepta ca această moarte să fie instrumentalizată de către rasişti.

David a fost ucis. Mare păcat.

Asasinul putea fi american, polonez sau italian.

Fapta contează, nu naţionalitatea răufăcătorului.

Dar eu nu mă pot abţine să nu gândesc: “Bine că n-a fost român!”

Articol scris de Liliana Angheluță  / sursa foto : www.umbria24.it


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Goleanu Anisoara says:

    Romanii nostri au ales strainatatea pentru a rezolva problemele financiare ale familiilor lor si, de multe ori, nu se mai intorc acasa in viata,sau nu se mai intorc de loc,fie ca nu mai vor, fie ca nu au bani familiile sa le repatrieze trupurile. Strainatatea este un risc pentru toti ,dar , de nevoie, te duci!Ne mor compatriotii de tineri,ucisi in accidente sau din tot felul de motive si ne doare sufletul.Sunt ai nostri,romani, si nu trebuie sa ne fie indiferent ce se intampla cu ei.Trebuie sa luam atitudine dar, trebuie sa ne mai si asculte cineva…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + twenty =