De ce este oul în fruntea alimentelor care scad colesterolul?

Banner Film Experience

alimente-care-scad-colesterolulPublicarea articolului Colesterolul, o minciună cât planeta. Vezi ce se ascunde în spatele acestui mit publicat pe site-ul de lifestyle AQUI AHORA aici, a produs foarte mult interes în rândul publicului dornic să afle adevărul despre acest subiect controversat.

Ca atare, am primit nenumărate întrebări de la cititori în care ni se cere să revenim cu lămuriri suplimentare și modul în care poate fi controlat și echilibrat, având în vedere că este considerat unul dintre ucigașii acestui secol.

Întrebarea cea mai frecventă se referă la legătura dintre consumul de ouă și creșterea colesterolului. Pacienții care au fost depistați ca având un colesterol crescut în standardele convenite astăzi,  li s-a spus să nu consume ouă.

Este corect acest lucru? Este în acord cu datele științei?

L-am intervievat pe fondatorul Aviputna, un cunoscător complet al acestui aliment,  și i-am adresat rugămintea de a ne oferi lămuriri în această privință:

Oul este un etalon de biodisponibilitate, fiind absorbit 100%

Conform ultimelor studii în materie de nutriție și biochimie alimentară, oul se află în fruntea alimentelor care scad colesterolul. 

Este complet greșit ca organismul să fie deprivat de un aliment atât de important – spune doctorul Ștefan Balaban, pentru că proteina din ou este un macronutrient cu rol plastic deosebit. Cercetări serioase și îndelungate demonstrează că oul, în mod special albușul, pe lângă calitatea biologică ridicată e și un etalon de biodisponibilitate, cu alte cuvinte nutrienții săi sunt absorbiți de către organism în proporție de aproape 100%, cifră rar întâlnită!

În folclorul alimentar în care toată lumea, calificată sau nu își dă cu părerea,  se colportează multe mituri care nu mai au nici un fel de suport în prezent. Printre acestea faptul că oul produce colesterol.

Este o idee complet falsă din punct de vedere științific care se cere neapărat lămurită și aș începe prin a semnala că nu colesterolul trebuie incriminat. În primul rând trebuie să se știe că fără această moleculă omul n-ar putea trăi și n-ar fi sănătos, ea fiind cea care stă la baza generării hormonilor esențiali și care susține nenumărate funcții fiziologice. Mai trebuie știut că doar un procent mic este furnizat de alimente, adică nu mai mult de 20%, restul fiind produs de ficat.

În al doilea rând, oul nu este aterogen dimpotrivă, scade colesterolul datorită proteinelor sale foarte valoroase cum ar fi ovovitelina și ovalbumina. Mai mult, oul conține substanțe care servesc drept material de construcție pentru membranele celulare.

Proteinele din gălbenuș și din albuș cumulate dau naștere celui mai echilibrat conținut de aminoacizi față de necesarul omului, ceea ce consacră faptul că proteina furnizată de ou nu trebuie să lipsească din alimentația echilibrată a copilului și a adultului! – conchide doctorul Ștefan Balaban.

Pentru a ne bucura de toată bogăția de elemente nutritive pe care o aduce acest aliment esențial, trebuie să ne asigurăm că îl preparăm în așa fel încât să ne asigure o digestibilitatea totală. O abordare culinară greșită sau o asociere nepotrivită pot anula valoarea extraordinară a acestui aliment.

Completează-ți informațiile corecte despre ouă aflând în ce combinații și la ce momente ale zilei să le consumi din articolul Mănâncă ouăle ca un deștept publicat aici, Câte ouă să consumi pe săptămână articol publicat aici, Cum să gătești ouăle ca un maestru din articolul publicat aiciși Cum să le păstrezi corect și igienic din articolul publicat aici.

Site-ul de lifestyle AQUI AHORA va reveni cu articole noi despre colesterol, modul în care trebuie înțeles și care sunt alimentele care favorizează scăderea acestuia.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 15 =