Ne aflăm într-un moment de prosperitate. Pentru mulți oameni de pe planetă hrana nu este o problemă.
Acolo însă unde se muncește din greu pentru a procura, prepara și păstra bucatele, absolut nimeni nu se confruntă cu probleme de greutate.
Profesorul Susan Jebb de la Oxford University spune că oamenii de azi au o fiziologie veche, setată la momentul în care se depunea efort pentru a obține mâncarea. Prin forța lucrurilor, stră-stră-stră-bunicii noștri erau subțiri, lucru greu de menținut în lumea occidentală modernă de astăzi, când hrana este atât de variată, la îndemână și ambalată atrăgător.
Cercetările arată că suntem programați să ne hrănim mai mult din cauza fricii că ar putea veni o foamete care ne-ar ucide. Gândul acesta este înrădăcinat adânc în noi, de pe vreme când hrana era marele trofeu al zilei! Suntem setați să vedem alimentele oriunde ar fi ele, iar asaltul dat biologiei noastre de atâtea produse din supermarketuri și piețe ne duce de multe ori la eșec.
Există intervenții majore pentru mâncatul compulsiv care duce în majoritatea cazurilor la creștere semnificativă în greutate sau chiar la obezitate morbidă. Chirurgia bariatrică se află în ofensiva acestor metode.
Totuși, viața celui care suferă acest tip de intervenție se schimbă radical și nu toți oamenii sunt făcuți pentru o intervenție atât de dramatică. Persoana se transformă nu doar corporal, ci mai ales la nivel comportamental și psihologic.
Dacă ești una dintre victimele mâncatului compulsiv, care în cuvinte simple însemnă să mănânci fără să-ți fie foame, este nevoie să înțelegi ce alimente vin cu un aport enorm de calorii, dar fără substanțele care te mențin sănătos.
Ai grijă, nutriționiștii folosesc în vocabularul lor cuvinte precum fier, magneziu, calciu, aminoacizi, enzime, proteine, în timp ce tu vorbești despre ouă, unt, zahăr, ciocolată, pâine. Adică despre ceea ce scrie pe lista ta de cumpărături. De acolo trebuie să înceapă transformarea. Identificarea corectă a pericolelor din alimente te va ajuta să pui în coș numai ceea ce e bun pentru tine.
Multe dintre alimentele din rafturile hipermarketurilor sunt doar pentru gust și nu aduc decât calorii oarbe. Regula de aur pentru a evita îngrășarea și a-ți păstra sănătatea este aceea de alege cât mai multe alimente neprelucrate termic, chimic, culinar. Cumpără ingredientele proaspete și fă-ți singur mâncare acasă!
Carnea, biscuiții și tot ceea ce se produce într-o patiserie, alcoolul și ciocolata trebuie să fie ocazionale, nu consumate și cumpărate în fiecare zi.
În schimb zarzavaturile și legumele sunt opțiuni cotidiene obligatorii.
Articol scris de Ada Chiriță / sursa foto. niashanks.com