Desculţi în iarbă

Banner Film Experience

desculti in iarbaVacanţe!

Dar cine-a spus că ar trebui să plecăm la capătul lumii pentru a fi fericiţi?! Unii caută destinaţii îndepărtate, visează New York, Londra, ParisVisează bulevarde pline de magazine de lux, visează plaje exotice!

Cine-a spus că asta-i fericirea? Cu cât ai mai mult, cu atât eşti mai nemulţumit!

Ne-am îndepărtat de noi: de rădăcini, de ţărani, de pământ, de iarba copilăriei noastre.

În Italia fiind, culegeam odată flori de tei. S-a apropiat o doamnă să mă-ntrebe ce fac cu ele. Văzuse doar la magazin pliculeţe cu flori presate.

Mulţi au văzut răţuşte doar în desene animate sau documentare, unii nu au cules niciodată o roşie cu mâna lor, mulţi nu ştiu cum se coc strugurii şi cred că fasolea păstăi creşte…la borcan.

Nu au văzut, nu au simţit, nu au înţeles. Au crescut şi trăit între blocuri de beton, s-au trezit în toate dimineţile vieţii lor în zgomot de maşini grăbite, au crezut că maximum de “verde” îl pot afla într-o plimbare în parcul strâmt al oraşului.

Iată de ce o afacere de succes în Italia – dar şi în alte ţări ale lumii – este turismul rural. Cel adevărat şi căutat de orăşenii lumii întregi e cel în care poţi participa efectiv la treburile ţărăneşti de peste zi.
Culesul de măsline, de struguri, udatul vinetelor şi al ardeilor din grădină, copilitul roşiilor, contactul direct cu pământul…fericeşte!

Trezirea e de dimineaţă, în glas victorios de cocoş. Serile sunt lungi, înstelate, se leagă prietenii şi se povesteşte mult.

Ca să nu mai vorbim că se mănâncă aqui-ahorazdravăn şi bine: lapte proaspăt muls, ouă din coteţul găinilor, roşii calde de soare, brânză de la butoi şi pui la ceaun. Pâinea e coaptă la cuptorul din curte, iar vinul dezleagă limbile tuturor.

Copiii tuturor se joacă de-a v-aţi ascunselea, aleargă după pui aurii, trag mâţele de coadă şi privesc cu uimire vacile care seamănă cu cele din cărţile de colorat.

Nu e nevoie să mergi la capătul lumii pentru a fi fericit! E suficient să stai desculţ în iarbă, să simţi cum te coci alături de piersicile ramului…

Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Ce senzatie extraordinara cand mergi descult prin iarba sau prin colbul de pe o ulita! Cine nu a mers descult niciodata nu poate intelege senzatia.

 2. barbalata(puiu) mirela says:

  Este suficient SA SIMTI. Dar pentru asta trebuie sa privesti in sufletul tau, sa te asculti, sa iubesti cu adevarat etc.
  Din pacate, in ziua de azi cu cat ai cu atat vrei mai mult.
  Am uitat sa ne bucuram de lucrurile simple, din pacate.

 3. Dinu says:

  Foarte frumos…
  Cea mai mare plăcere a mea este să merg DESCULŢ, oriunde şi oricând, indiferent de vreme. Nu suport nici un fel de încălţăminte (instrumente de tortură a picioarelor); probabil am o formă de alergie mai ciudată la tot ce acoperă piciorul…
  În casă, ca şi în concediu, sunt tot timpul desculţ. Iar în sezonul cald (martie – noiembrie) tot aşa merg – în afara casei. Tălpile mele sunt învăţate cu iarba verde acoperită de rouă sau brumă, pământul umed, praful asfaltului încins dar şi cu zăpada afânată.
  Iubesc un mod de viaţă numit “barefoot lifestyle”, eu fiind astfel un… barefooter convins (sau mai nou… un “nelipot”).
  Prin mersul desculţ (în picioarele goale) mă simt în legătură directă cu mama Natură şi cu energia telurică a Pământului. În general, eu sunt desculţ 90% din an !

 4. ionica says:

  ca de obicei:povestirile d-voastra ma intoarce in trecut si ma umple de bucurie;sint copil de bloc dar vacantele le-am facut la tara …sint una dintre acele persone care au plecat din centrul Romei ca sa stau …in acel paradis de care povestiti.SE retraiesti si toate invataturile de atunci ies ca dintr-un cilindru si minunile ies una dupa alta.Si mai este si altceva pentru care trebuie sa va multumesc:mi-ati adus aminte de cartile din copilarie(citi mai citesc acum cind computerul este legat de git ).Fac cu publicatiile d-voastra cum am facut cu “LA MEDELENI”..citesc recitesc si iar citesc si nu ma satur …va pup din suflet pentru tot ce ne dati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 5 =