Oul este un aliment complet și bogăția lui nutritivă cu greu poate fi egalată de un altul.
Cei mai mulți dintre noi cunosc doar câteva modalități de a le prepara: fierte, moi sau tari, prăjite, omletă. Dar oul este atât de versatil și pretabil la a fi gătit în cele mai diverse moduri, încât este păcat să nu le experimentăm.
Ferma Aviputna cu binecunoscutul său brand dedicat unei alimentații sănătoase, ”Din Ogradă” susține un regim alimentar echilibrat, variat, din care oul să fie parte integrantă și încurajează consumatorii să încerce noi variante de a integra ouăle în alimentație, indiferent de vârstă.
Am solicitat specialiștilor de aici o rețetă care să pună în valoare oul, un aliment atât de iubit și indispensabil unei sănătăți optime.
Ouă în sos de roșii
”Recomandăm un mod de preparare care unește bogăția de principii nutritive a oului cu licopenul, unul dintre antioxidanții de forță de care corpul nostru are maximă nevoie pentru o bună funcționare, fiind în același timp o substanță cu dovedite efecte anti-tumorale. Cantitatea de licopen care se regăsește în roșii crește semnificativ atunci când acestea sunt fierte și atinge un prag spectaculos de biodisponibilitate când preparatul beneficiază și de puțin ulei de măsline – subliniază aceștia.
Rețeta este de inspirație orientală, dar cu diverse variații se prepară în mai multe locuri de pe glob și chiar în câteva zone din România, ceea ce diferă fiind condimentele.
Într-o cratiță antiaderentă se încălzesc ușor spre mediu câteva semințe de chimen. un ingredient iubit de către orientali, dar care nu este neapărat nevoie să fie folosit în această rețetă. După ce acestea își vor fi eliberat aroma, se adaugă o lingură de ulei de măsline, o ceapă tocată, o jumătate de ardei tăiat fâșii, 2 roșii tocate, boia după gust, usturoi (opțional), cimbru și sare. Când totul devine omogen și legat, se sparg două ouă și se mai lasă un minut sau două până se gătesc ochiuri moi. Se pune pătrunjel și se servește.
Rezultatul este uimitor! Așa cum se știe, oul produs de Aviputna sub brandul ”Din Ogradă” a fost premiat pentru gust și calitate la Bruxelles, îmbinarea fericită dintre cele două fiind cheia oricărei gastronomii de succes, motiv pentru care oul nostru a pătruns în cele mai diverse restaurante din țară și în foarte multe supermarketuri.”
Articol scris de Iuliana Zamfir