De fiecare dată când ai musafiri vrei să gătești ceva cu care să-i impresionezi. Nu știi ce-ar fi pe placul fiecăruia, așa că te gândești și te răzgândești de mai multe ori. Trebuie să fie ceva gustos, ceva picant ca să meargă un pahar de vin bun, dar și ceva care să poată fi preparat cu o zi sau câteva ore înainte, astfel încât să nu trebuiască să stai la bucătărie și să-ți lași oaspeții singuri.
Ouăle scoțiene! Întrunesc toate condițiile de mai sus! Pot fi servite ca aperitiv sau chiar ca fel de mâncare principal dacă scopul întâlnirii este să stai împreună cu invitații tăi câteva ore, să vizionați un meci sau un spectacol.
Sunt ouă învelite în carne și puțini sunt cei care le rezistă.
Cum se fac chiftelele scoțiene?
Ferma de ouă Aviputna cu brandul său dedicat unei alimentații sănătoase ”Din Ogradă”, ne furnizează rețeta de astăzi:
”Trebuie alese atâtea ouă câte estimezi că vor mânca oaspeții tăi. Unul, două sau mai multe de fiecare. Să presupunem că vei face 10 ouă. Acestea trebuie fierte tare, scop în care se pun odată cu apa rece pe aragaz și se lasă 7-10 minute. Când sunt fierte se trec printr-un jet de apă rece ca să se decojească mai ușor.
Pentru compoziție: ai nevoie de aproximativ un kilogram de carne – porc, vită, curcan – după preferință – 2 ouă, 1 cartof, 1 morcov, 2 cepe, 4 căței de usturoi, pătrunjel tocat, condimente după preferință.
Ceapa se taie, usturoiul se zdrobește, morcovul și cartoful se dau pe răzătoare și se scurg de excedentul de suc. Se toacă mărunt carnea, se pune peste ingredientele de mai sus, se adaugă ouăle, condimentele și se amestecă totul foarte bine.
Se dau ouăle fierte prin făină. Se face un cuib de carne tocată și se introduce oul în mijloc, se acoperă oul bine și se modelează ca și chiftelele obișnuite. Se dă fiecare chiftea prin ou, apoi prin pesmet și se așază în tavă, pe hârtie de copt, în cuptorul preîncălzit. Se coc 40-45 de minute la o temperatură de 175 de grade.
Pentru a fi siguri de reușită, folosiți ouăle ”Din Ogradă”, premiate la Bruxelles pentru gust și calitate, motiv pentru care sunt folosite de multe restaurante de top din România. Le găsiți în Billa, Carrefour Kaufland, Selgros.
Vor fi vedetele serii, vă asigur!
Articol scris de Iuliana Zamfir