Din rețele lui tanti Nuți: turtă dulce

Banner Film Experience

turta-dulce-in-casaPentru mine, mamă, ăsta e un desert de suflet! Pentru că miroase frumos, e pufos și îl știu de la mama mea, care și ea îl știa de la soacra ei.

Toți nepoții mei – și nu-s puțini – au fost răsfățati cu turtă dulce. Împachetez 20-30 de bucăți cu grijă și le-o dau când pleacă de la mine, să aibă desert pentru școală. Știu sigur că n-o aruncă la coș, cum am auzit că fac cu unii copii cu pachețelul primit de-acasă și nici nu se duc la supermarketul de vizavi de școală să-și ia de acolo ceva bun. Că ceva mai bun decât turta dulce aromată făcută de mine în casă, nici nu există!

Ce-ai nevoie:

Păi, mamă, ai făină? Ai! Îți trebuie cam 500 de grame.

Ai miere? Ai! Îți trebuie și din asta vreo 250 grame.

Mai pregătește 2 gălbenușuri de ou, 50 de grame de zahăr, 150 de grame de unt scos cu două-trei ore înainte de la frigider, 120 ml lapte, o lingură rasă de scorțișoară, o lingură de răzătură de portocale și una de lămâie. Ia și o păstaie de vanilie, tai-o pe lung și scoate cu vârful unui cuțit toată pasta aia maro frumos mirositoare și las-o deoparte. Pregătește și o lingură rasă de bicarbonat de sodiu.

Pune într-un lighenaș în care faci de obicei aluaturile:  mierea, untul, zahărul gălbenușurile și laptele. Bate-le bine cu telul, preț de câteva minute! Pui făina cernută în prealabil în ploaie, adaugi sare câtă iei în trei dește, dar nu te zgârci și nu te teme, gustul o să fie și mai bun astfel, pune răzătura de lămâie și pe cea de portocală, scorțișoara, miezul de vanilie, bicarbonatul. Amestecă ușor, dar continuu. Trebuie să-ți iasă un aluat moale care se lasă la odihnit în frigider măcar 2-3 ore cum fac eu, dar poți să le lași și mai mult.

Încinge cuptorul în prealabil și pregătește o tavă tapetată cu hârtie. Eu am niște forme de silicon în care modelez aluatul sub diverse forme. Înfig și stafide pe ici pe acolo și pun năsturași de ciocolată neagră pe colo pe dincolo. Le coc cam 13-14 minute la 180 de grade. Mie îmi plac un pic mai rumenite, dar tu poți să le lași unul sau două minute mai puțin.desert-turta-dulce

Ei, și aici vine greul: dacă-s nepoții-n vacanță, că doar pentru ei o fac,  îmi pândesc fiecare mișcare și mă întreabă la fiecare 5 minute: mamae, e gata? Mamae, da’ chiar nu e gata? Vezi că trebuie s-o lași să se răcească total înainte de a o servi, dar la tine nu-i problemă, că n-are cine să tragă de ușă și să te iscodească într-una dacă-i gata.

Se umple casa de parfum și bună-stare când fac turtă-dulce. Copiii stau potoliți cât mănâncă turtă-dulce pe săturate cu lapte proaspăt muls, și-apoi pe urmă dă-i chirăială de se zguduie pereții.

Da’ mi-s așa de dragi când îi văd cum molfăie încântați că nici nu se termină bine tava, că imediat mă apuc și mai fac una!

A consemnat direct de la tanti Nuți, Iuliana Zamfir


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

  1. Bogzoiu Daniela says:

    Pe langa retetele astea minunate, puteam sa o ” imprumutam” si pe tanti Nuti??? Tare drag mi-ar fi sa mai am si eu o mama e la care sa trag si sa-mi gătească ceva bun!!!

  2. Goleanu Anisoara says:

    Chiar astazi am scos o reteta de turta dulce,sa o prepar pentru Craciun! Mi-am procurat toate ingredientele si o voi pregati in zilele urmatoare. Turta duce nu se altereaza usor, tine mult timp…daca nu se mananca!

  3. Liliana Angheluţă says:

    vreau şi eu, dar imediat, că mi-aţi făcut poftă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × two =