Din rețete lui tanti Nuți: pâine de casă cu făinuri sănătoase, negrilică și merișoare

Banner Film Experience

din-retetele-lui-tanti-nuti-paine-de-casa”Făcutul pâinii în casă este una din bucuriile mele – zice tanti Nuți, după ce mă servește cu o înghețată din aia bună de a ei, parfait de cafea ness”, și mă invită să iau loc pe fotoliul din grădină, înainte de a-mi da una dintre faimoasele ei rețete de pâine:

Multe vecine îmi spun: auzi, Nuți, dar de ce te chinui tu dragă, când poți să mergi la hypermarket și să iei pâine gata făcută?

Ei, uite, nu mai chinui deloc, ba-mi face o plăcere nebună. Păi pâinea mea hrănește și sufletul și trupul, mamă și dacă ți-oi spune din ce-o fac și ți-oi da să guști din ea, ai să spui c-am avut dreptate. N-are conservanți, n-are afânători, n-are caramel și are numai făinuri nobile. Când o scot din cuptor, vine bărbatu-meu acasă din vecini în doi timpi și trei mișcări. Îl aduce mirosul, vezi bine.

Stai să-ți spun ingredientele

Pregătește o mână de merisoare, două linguri de drojdie uscata, 4-5 pahare de apă caldă, 4 linguri rase de sare, o jumătate de kilogram de făină albă 3 nule, 100 grame făină integrală de grâu, 100 grame făină de semințe de dovleac, 100 grame făină secară, 100 grame făină hrișcă, 100 grame făină de struguri, o ceșcuță de semințe de negrilică, 1 lingură de zahăr, o ceșcuță mica de ulei de măsline dacă ai, dacă nu merge și de floarea-soarelui.

Mai puțin făina de grâu pe care o folosesc pentru că glutenul din ea face să crească frumos pâinea și îi dă contur, celelalte făinuri sunt pline de antioxidanți, de care zice medicul meu că prelungesc viața și țin bolile deoparte și au mulți aminoacizi.

Așa, și acum să ne apucăm de făcut pâine

Facem o maia din 2 pahare de apă călduță, 1 lingură de zahăr și drojdia granule și un pahar de făină albă. Amestecăm cu un tel câteva secunde și lăsăm un sfert de oră să lucreze și să fermenteze. Adaugi uleiul și sarea. Apoi te pregătești de  frământat dacă ai un mixer din ăla special – eu am că mi-a adus fie-mea de la București – dacă nu frămânți tu. Pui rând pe rând toate făinurile care au fost cernute în prealabil, ca să se mai afâneze și aerisească nițel și restul de apă. Tot acum pui și negrilica.

Vezi că fiecare făină are o absorbție diferită! S-ar putea să mai trebuiască să pui unul-două pahare de apă călduță, o să simți la mână. Aluatul trebuie să fie elastic mai degrabă molcuț, decât tare. Unge cu ulei un lighenaș și lasă-l mamă la dospit, acoperit cu un prosop curat, vreo oră. Mai frământă-l un pic, adaugă și merișoarele, mai lasă-l 10 minute, apoi rulează-l pe lung așa cum ai face niște batoane, și pune-l în tăvi. Mai lasă-l și acolo să stea 10 minute.

Dă-l la cuptorul încălzit în prealabil timp de 10 minute, la 180 de grade, aproximativ 50-60 de minute. Nu pot să-ți spun exact, depinde de cuptor, dar o să-ți dai seama după mirosul de pâine coaptă care se răspândește valuri-valuri. Ca să fii sigură bagi o scobitoare care trebuie să iasă curată, dacă pâinea e făcută.

Că miroase a pâine coaptă n-ar fi nimic… Dar semințele alea de negrilică, alea de se mai cheamă chimen negru, îți umplu plămânul de arome. Pe lângă că-s pline de uleiuri aromate sunt tare bune pentru pancreas și scad tensiunea, mamă. Așa că mie din raftul de condiment nu-mi lipsește negrilica, iar din casă,  pâinea făcută de mine!

Dar stai, notează acolo că asta e numai una din rețetele mele. Când mai vii, îți mai zic. Am rețete care mai de care, nu degeaba îs vestită prin împrejurimi.  

O să fac o brutăriță din tine, de-o să te știe tot cartierul!

A consemat direct de la tanti Nuți, Iuliana Zamfir

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − 4 =