Unul dintre năzdravanii mei de nepoți e cam lingav la mâncare. Orice i-ai da zice că nu-i place. De-aia mă-sa îl aduce la mine și zice:
Ia vezi mamă, fă-i una din rețetele alea ale tale că de trei zile încoace mănăncă te miri ce.
Și atunci am inventat rețeta: cartofi cu ochi mari de plăcere.
Îți trebuie:
- 500 grame cartofi din ăia albi, făinoși că-s mai fini
- 4 ouă
- 100 ml lapte
- unt cât o nucă
- 50 grame cașcaval din ăla bun sau altă brânză care se topește frumos
- un pic de pesmet
- un vârf de linguriță de zahăr brun
- sare
Cum se face:
Cureți, speli, tai și pui la fiert cartofii în apă cu sare, cam 20 de minute. Îi scurgi, îi pisezi, îi amesteci cu laptele și untul până se formează un piure, relativ fin.
Ungi un vas rezistent cu unt, tapetezi cu pesmet, întinzi piureul pe toată suprafața, pui cașcaval ras deasupra și dai la cuptor.
Când apreciezi că s-a rumenit binișor, cu dosul unei linguri de ciorbă faci niște adâncituri și spargi câte un ou proaspăt, în fiecare alveolă.
Reintroduci vasul în cuptor și-l lași până se fac și ouăle.
Niciodată nepotul meu nu refuză acest fel de mâncare, pentru că-i fac tot felul de ornamente: pun ochi de măsline și fac guri din gogoșari acri!
Celui mic îi place să mănânce oul cu tot cu cuibul de piure de sub el. Și dacă mai rămâne ceva, se ocupă tac’su mare, după ce-i trage o porție zdravănă de gâdilătură…
Că e om bătrân, dar de câte ori îi vin nepoții, de atâtea ori dă în mintea copiilor.
A consemnat direct de la tanti Nuți – Iuliana Zamfir