Din rețetele lui tanti Nuți: lapte de pasăre

Banner Film Experience

din-retetele-lui-tanti-nuti-lapte-de-pasareAcest desert este unul foarte vechi, dar a rezistat până în ziua de astăzi datorită gustului catifelat pe care-l dă spuma de ou, ușor traversată de niște fiori de vanilie.

E un desert rafinat și nu este greu de făcut, așa că am luat drumul spre tanti Nuți, să-mi spună rețeta ei de lapte de pasăre.

Prețul acestui preparat este modest, dar impresia pe care o face e extraordinară. Gustul e unic, o să vezi.

Pentru 4 porții de lapte de pasăre ai nevoie de:

  • 800 ml lapte
  • 2 ouă
  • 200 grame zahăr pudră
  • 50 grame merișoare sau stafide
  • un baton de familie
  • un pic de coajă de lămâie

Cum faci laptele de pasăre fără să greșești

”Iuliană, mamă,  pui la fiert laptele cu miezul păstăii de vanilie – începe tanti Nuți să descrie procesul. Dar ca să fie aromat laptele și să umpli casa de parfum, după ce scoți miezul, taie și vanilia bucăți și pune peste lapte să fiarbă totul împreună.

După ce a fiert, strecoară bucățile de vanilie și aruncă-le, și dă laptele deoparte.

Separă gălbenușurile de albușuri și bate albușurile spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr pudră.

Pune din nou laptele la fiert și adaugă câte o linguriță din albușul bătut. O să vezi că se fac așa, ca niște gogoși, care se lasă să fiarbă la foc mic cam 3-5 minute, depinde de puterea focului și de temperatura pe care o dezvoltă oala în care faci preparatul. Apoi le scoți cu o strecurătoare și le așezi pe un platou.

Într-un bol larg, încăpător, freci gălbenușurile cu restul de zahăr pudră, adaugi și câteva linguri de lapte pentru ca zahărul să se dizolve mai bine. Încet-încet, adaugi și restul de lapte. O să vezi că treptat compoziția devine ca o cremă.

Pui acest bol peste o cratiță în care ai pus apă pe care ai adus-o la punctul de fierbere – bain Marie, nu-ți mai explic că toată lumea știe – și amesteci continuu până vezi că s-a îngroșat. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească și se pun găluștele în această compoziție.

Poți s-o mănânci și în ziua în care ai făcut-o, dar mai bine te servești a doua zi. Să știi Iuliană că n-are mai mult de 250 de calorii o porție din asta, dar chiar și dacă mănânci două nu-i problemă că și-așa ești firavă de te ia vântul pe sus.”

A consemnat direct de la tanti Nuți, Iuliana Zamfir


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =