Din rețetele lui tanti Nuți: prăjitură însiropată din mălai

Banner Film Experience

prajitura-cu-malaiNu e mare lucru să ai oricând în casă ceva dulce și sănătos, făcut de tine, fără să cheltuiești prea mulți bani!

Când te lasă puterile așa cam pe la 4 după-amiaza și ai mânca ceva care să-ți aline sufletul, o prăjiturică și o ceașcă mica de cafea te scot din toate melancoliile – îmi zice tanti Nuți cu un zâmbet pișicher și adaugă: hai să-ți spun cum faci prăjitura însiropată de mălai că e așa de bună, economicoasă și rapidă că te-ntrebi unde ți-a fost capul până acum de n-ai gătit-o!

Ingredientele pentru prăjitura însiropată cu mălai

Prăjitura asta are trei etape, mari și late și toate sunt foarte simple:

Etapa 1 – prepari siropul și-l lași să se răcească;

Etapa 2 – faci tortul și-l lași să se răcească;

Etapa 3 – asamblezi totul și te pregătești de relaxarea de după…

Pentru etapa 1 îți trebuie una sau două lămâi mari, de preferință limete că-s mai dulci și 50 de grame de zahăr brun, Muscavado care dă o aroma deosebită. Poți să adaugi și sucul unei jumătăți de portocală și nu e nici o supărare dacă pui și un pic de coajă de protocală rasă. Le aduci la punctul de fierbere și le mai lași pe foc câteva minute, apoi dai siropul deoparte ca să se răcească bine până când îi vine timpul să fie folosit. Poți să adaugi optional o linguriță de esență de vanilie.

Etapa 2

Într-un vas pui 100 grame unt aflat la temperatura camerei peste care adaugi 100 grame zahăr Muscavado. Se bate cu un tel sau la robotul de bucătărie până la dizolvarea zahărului.

Se adaugă 100 grame făină de migdale sau făină de miez de nucă  – pe care le obții dând nuca sau migdalele printr-o centrifugă, mixer sau orice ai tu – 50 de grame de mălai fin  – procedezi ca mai sus, dându-l printr-un mixer – 1 linguriță rasă cu praf de copt, 2 ouă întregi, coaja unei limete, și continui să amesteci până când totul este bine omogenizat.

Pregătești o formă de tort mai îngustă, pentru că nu îți iese foarte multă compoziție. Pe fundul ei pui hârtie cerată, unsă cu ulei de cocos dacă ai, pentru o aromă ca de patiserie fină, iar dacă n-ai, e bun orice ulei. Torni amestecul și-l netezești cu o spatula.

Coci aproximativ vreo 40-45 de minute la 180 de grade. Privind pe geamul cuptorului vei vedea că prăjitura se ridică puțin. Nici n-are cum să crească prea mult, pentru că n-are pic de făină, așa că nu-ți face probleme. O scoți după împlinirea timpului și o lași să se răcească, apoi îi extragi ușurel de tot hârtia de copt și te apuci de însiropat.

Iuliană, vezi ai grijă că tot dichisul acuma vine. Ca să poată fi o prăjitură ca la carte, străpungi blatul cu o furculiță cu cei mai fini dinți pe care o ai sau cu o scobitoare. Cu o linguriță umezești fiecare centimetru, exact așa cum însiropezi orice blat de tort. Fii atentă, nu pune mult dintr-o dată! Trebuie să fii delicată, ca să-i dai prăjiturii cât vrea ea să-și ia, chiar dacă folosim tot siropul.

Când o servești poți să pui pe o lingură de dulceață de casă și niște nuci tocate la cuțit, iar alături o linguriță de brânză ricotta sau un moț de frișcă, depinde cât de bine vrei să arate.

Asta-i tot! Ce, ți s-a părut greu?

O să-ți placă, o să vezi. Mie îmi aduce aminte de prăjiturile turcești când mă ducea Gicu la Istanbul.  Eram mai tânără și nu știam ce să aleg din galantarul ăla, că toate-mi făceau cu ochiul! Așa că luam din toate câte una. Ce vremuri…Puteam să mănânc o tavă întreagă, că nu mă-ngrășam un gram! Nu ca acuma…

A consemnat direct de la tanti Nuți, Iuliana Zamfir

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + 12 =